Φίλε Οδηγέ…

Κυκλοφορείς με το όχημά σου στο δρόμο και 9 φορές στις 10 κινδυνεύεις άμεσα από κάποιο πολύ σοβαρό ατύχημα. Καταριέσαι  τους υπόλοιπους οδηγούς και φυσικά κρατάς για τον εαυτό σου την εκτίμηση ότι δεν κάνεις ποτέ λάθη, ότι δεν έχεις ποτέ ευθύνη για ό,τι κι αν συμβεί, ότι τα αντανακλαστικά σου είναι τα καλύτερα που κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη και ότι οι οδηγικές σου ικανότητες συγκρίνονται μόνο με τους εκπαιδευμένους για Φόρμουλα 1 οδηγούς.

Εγώ, που κυκλοφορώ μαζί σου στο δρόμο με το σκούτερ μου, θα ήθελα να σε ενημερώσω πως είσαι βαθιά νυχτωμένος. Κάθε φορά που μιλάς στο κινητό, η προσοχή σου διασπάται και η οδήγησή σου αλλάζει τελείως, όσο κι αν θέλεις να πείσεις τον εαυτό σου πως είσαι ο απόλυτος multitasker. Κάθε φορά που δεν σταματάς στο STOP ή προσπερνάς το κόκκινο φανάρι, είσαι εν δυνάμει κίνδυνος-θάνατος για κάποιον πεζό, ποδηλάτη, μοτοσικλετιστή.  Κάθε φορά που δεν ανάβεις φλας ως προειδοποίηση για τον μελλοντικό ελιγμό σου, κινδυνεύεις να εμπλακείς σε ένα ατύχημα, διότι κανείς δεν μπορεί να μυρίσει τα νύχια του και να προβλέψει πότε στρίψεις ή θα αλλάξεις λωρίδα.

Και για εμάς που κυκλοφορούμε με δίτροχα, ισχύουν τα ίδια εξίσου και ακόμα περισσότερα. Κάθε φορά που μπαίνουμε ανάποδα σε μονόδρομο, που οδηγούμε χωρίς κράνος, που κάνουμε ελιγμούς χωρίς να ελέγξουμε από τους καθρέφτες από πού μπορεί να έρχεται κάποιος, κάθε φορά που μπαίνουμε στο αντίθετο ρεύμα θεωρώντας ότι προλαβαίνουμε να προσπεράσουμε, κάθε τέτοια φορά μας χωρίζει από το κακό μια πολύ λεπτή γραμμή.

Το πρόβλημα φίλε οδηγέ, δεν σταματάει σε σένα. Ούτε οι ποδηλάτες, ούτε οι πεζοί ξέρουν να συμπεριφερθούν ορθά στο δρόμο και όλοι αυτοί μαζί καλούμαστε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους και να μην σκοτωθούμε. Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Όλοι μας. Και μη βιαστείς να πεις για την έλλειψη οδικής εκπαίδευσης.  Τα περισσότερα από αυτά που πρέπει να κάνεις στο δρόμο, πέρα από το να μην παρανομείς, είναι ζητήματα κοινής λογικής. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μας νοιάζει. Ούτε για εμάς, ούτε για τους άλλους.

Όπως στη ζωή μας εκτός δρόμου αδυνατούμε να σχετιστούμε, να επικοινωνήσουμε και να νοιαστούμε για τους γύρω μας, έτσι και στο δρόμο αδιαφορούμε πλήρως για τους υπόλοιπους που κυκλοφορούν δίπλα μας. Στην επόμενη διαδρομή που θα κάνεις με το όχημά σου, σκέψου λίγο καλύτερα πόση αξία δίνεις στη ζωή και στη σωματική σου ακεραιότητα κι αν μετράει για σένα η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του διπλανού σου.  Μείνε ασφαλής, σκέψου σωστά για να γυρίσουμε όλοι σπίτια μας σώοι και αβλαβείς. Αλλιώς σταμάτα να οδηγείς γιατί είσαι επικίνδυνος.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑