Φόβος στην Eποχή του Υδροχόου

” Ο φόβος δεν απομακρύνει από μας το θάνατο, απομακρύνει τη ζωή ” – Ναγκίμ Μαχφούζ

” Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος. ” – Φραγκλίνος Ρούζβελτ

Έτσι είπαν οι σοφοί.

Μα εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας.

Λέμε πως αυτοί δεν έζησαν σε τέτοιες εποχές. Πως η ζωή τους ίσως να ήταν πιο δύσκολη αλλά ήταν ήρεμη και δεδομένη. Πως τώρα ζούμε σε μία ζούγκλα, πως είναι τόσο απρόβλεπτη η καθημερινότητα μας, πως ανατρέπονται διαρκώς τα δεδομένα μας.

Τρέμουμε.

Ακούμε ειδήσεις. Τι θα γίνει με τη γρίπη; Ο φετινός ιός είναι πιο επιθετικός. Κάθε χρόνο ο ίδιος πανικός στα  media. Θα έρθει ο ιός στην Ελλάδα; Κι αν έρθει τι θα γίνουμε;

Τρέχουμε.

Στα φαρμακεία. Να προλάβουμε τα  εμβόλια και τα ειδικά φάρμακα. Και τα εξαφανίζουμε σε δυο μέρες… Τρέχουμε να προλάβουμε να προμηθευτούμε μάσκες. Τις πληρώνουμε όσο όσο. Και δεν αφήνουμε ούτε μία στα ράφια…

Κι ενώ όλα αυτά τα προστατευτικά μας κάθονται αχρησιμοποίητα στα τουλάπια μας ‘μη τυχόν και’,  συνάνθρωποι μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να μην πρόλαβαν να προμηθευτούν τη στιγμή που πραγματικά γι αυτούς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Αλλά ποιος το σκέφτεται;…

Τρέχουμε.

Στα supermarkets. Nα προλάβουμε να κάνουμε τις προμήθειες μας (πού ξέρεις πόσο θα κρατήσει όλο αυτό;).   Ό,τι μπορεί να διατηρηθεί για καιρό το αρπάζουμε σε όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούμε. Δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν οι υπάλληλοι τα ράφια, ενώ η συμφόριση στους διαδρόμους θυμίζει εισβολή…

Κάποιοι μιλούν ακόμα και για προφητείες που ‘έχει έρθει ο καιρός να υλοποιηθούν’.

Και ο φόβος καλά κρατεί…

Κάθε τόσο και μια καινούργια είδηση που εξαπλώνεται όπως το σκοτάδι και μας παγώνει. Κι όσο βλέπουν οι επιτήδιοι ότι ο φόβος πουλάει και πληρώνει καλά, τόσο τον τροφοδοτούν και μας σφυροκοπούν αδιάκοπα. Και τα θύματα πολλαπλασιάζονται ραγδαία…

Θύματα που αφήνουν τη ζωή τους να προσπερνά,  όνειρα, ευκαιρίες και στόχους να ξεψυχούν και να χάνονται. Κι όσο πιο αποσυντονισμένοι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο εύκολο να τους χειριστεί κανείς. Άσε που ζαρωμένοι μέσα στο φόβο τους δεν αντιδρούν για τίποτα στη ζωή τους, δεν έχουν απαιτήσεις, δε διεκδικούν.

Κι όμως.  Υπάρχει το φάρμακο. Όχι για τους ιούς γιατί στατιστικά, ο κίνδυνος από αυτούς είναι πολύ μικρός. Φάρμακο για  τον πανικό και τις σπασμωδικές κινήσεις.

Κριτική σκέψη λέγεται.

Τι σημαίνει αυτό; “Ενεργητική, επίμονη και προσεκτική σκέψη πάνω σε κάθε πίστη ή υποτιθέμενη γνώση, υπό το φως των λόγων που το υποστηρίζουν και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει”  μας λέει ο φιλόσοφος και πατέρας της σύγχρονης κριτικής σκέψης John Dewey , αν και οι Αρχαίοι Σοφοί μας είχαν πρώτοι αναφερθεί σ’ αυτήν. Επίσης ο καθηγητής Ennis έχει πει “Κριτική σκέψη είναι η ορθολογιστική και στοχαστική σκέψη επικεντρωμένη στο να αποφασιστεί τι να πιστέψουμε ή να κάνουμε. ”

Ας φιλτράρουμε λοιπόν όλα όσα ακούμε και μαθαίνουμε. Ας τα περνάμε πρώτα από την κοινή λογική, ας ακούμε κι ας εμπιστευόμαστε τους ειδικούς που ενημερώνουν και με ψυχραιμία ας συνεχίζουμε τη ζωή μας και ό,τι αγαπάμε και στοχεύουμε.

Έτσι θα διδάξουμε και στα παιδιά και τους νέους μας οτι ο καλύτερος τρόπος για μία υγιή αντιμετώπιση των όποιων καταστάσεων στη ζωή είναι η  ικανότητα συναισθηματικής διαχείρισης, η ψύχραιμη συμπεριφορά και η κριτική σκέψη.

 Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα της Έλενας Μεταξά Καλοφώνου, εδώ.

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑