Φαινόμενο Rashomon και εργασιακή πραγματικότητα

Σας έχει τύχει να συμβεί ένα δυσάρεστο γεγονός στη δουλειά; Φυσικά και ναι! Μήπως έχει τύχει να παρατηρήσετε ότι ο καθένας, το ίδιο γεγονός, το βιώνει και το ερμηνεύει διαφορετικά; Το πιο πιθανό. Καλώς ήρθατε στο φαινόμενο Rashomon! Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάστηκε έτσι από μια ταινία του Akira Kurosawa που γυρίστηκε το 1950 και ονομάζεται Rashomon, στην οποία διάφοροι μάρτυρες σε ένα έγκλημα καταθέτουν ο καθένας τη δική του ερμηνεία για το γεγονός με αποτέλεσμα η αλήθεια να είναι αδύνατο να διαλευκανθεί λόγω  των πολλαπλών περιγραφών.

Αν και το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό στους δικαστές, μπορεί να περιγράψει με απίστευτη ακρίβεια γεγονότα που βιώνουμε στην προσωπική μας ζωή ακόμα και στον εργασιακό χώρο. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση όταν υπάρξει μια έντονη διαφωνία μεταξύ συναδέλφων ή κάποια αστοχία στην εξυπηρέτηση ενός πελάτη, τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση προσπαθούν να δώσουν τη δική τους εξήγηση. Για κάποιους ο λόγος είναι ξεκάθαρος: οι άνθρωποι υποσυνείδητα θέλουν να κάνουν τον εαυτό τους να φαίνεται καλός. Για κάποιους άλλους ο λόγος είναι πιο περίπλοκος: στην ανθρώπινη αντίληψη, μνήμη και αναφορά υπάρχει πάντα το υποκειμενικό στοιχείο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε ένα γεγονός πάντα θα διαφέρει από τον τρόπο των άλλων. Επεξεργαζόμαστε με διαφορετικό τρόπο τις πληροφορίες, μέσα από τα δικά μας φίλτρα και με βάση τις δικές μας πεποιθήσεις και βιώματα. Επίσης, η μνήμη δεν είναι τόσο αντικειμενική όσο νομίζαμε. Σύμφωνα με επιστήμονες, κάθε φορά που προσπαθούμε να θυμηθούμε τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος, οι αναμνήσεις μας αλλάζουν με αποτέλεσμα να χάνεται η ακρίβεια.

Τελικά πόσο αντικειμενικοί μπορούμε να είμαστε; Τα δυσάρεστα γεγονότα της δουλειάς θα μπορούσαμε να τα δούμε από άλλη οπτική; Αν συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, τότε κάτι γίνεται. Μήπως, πέρα από την υποκειμενικότητα που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους, η αλήθεια κρύβεται σε αυτό που λέμε «εργασιακή ικανοποίηση»;

Όταν οι άνθρωποι βρίσκουν ικανοποίηση στην εργασία τους, έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους και η αποδοτικότητά τους. Αντιμετωπίζουν και προσπερνούν πιο γρήγορα αγχωτικές καταστάσεις και αυτό φαίνεται και στις σχέσεις τους με τους πελάτες. Όταν τους δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα και αναγνωρίζονται οι προσπάθειές τους, τότε βιώνουν θετικά συναισθήματα και οι σχέσεις μεταξύ τους βελτιώνονται. Με λίγα λόγια είναι ευτυχισμένοι.

Δεν μπορεί να υπάρχει θετικό εργασιακό κλίμα εάν αυτό δεν ξεκινάει από τη διοίκηση. Εάν οι διευθυντές εμφανίζουν συνεχώς μια κακή συμπεριφορά, το πιθανότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι η νοοτροπία «πέτα το μπαλάκι» με τη συνεχόμενη επίρριψη ευθυνών σε άλλους είναι ευρέως διαδεδομένη στις επιχειρήσεις και μόνο καλό δεν κάνει. Τα δυσάρεστα γεγονότα στο εργασιακό περιβάλλον θα αυξάνονται και ο τρόπος που ερμηνεύονται και αντιμετωπίζονται θα επηρεάζεται από την αρνητική ψυχολογία των εργαζομένων.

Επομένως, ένα θετικό εργασιακό κλίμα έχει να προσφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων, αλλά και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Και ναι, με αυτόν τον τρόπο ίσως και να μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο Rashomon!

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑