Φάε Παιδί μου…ένα Σάντουιτς διαφορετικό από τα υπόλοιπα!

Φάε Παιδί μου…ένα Σάντουιτς διαφορετικό από τα υπόλοιπα!

Πριν λίγο καιρό στο πλαίσιο μίας κοινωνικής εκδήλωσης, βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι με μία συνταξιούχο εκπαιδευτικό και βλέποντας τον Μάξιμο-Κωνσταντίνο να είναι μόνιμα γελαστός, ήρεμoς, περίεργος και να αλληλοεπιδρά με όλους, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:

«…έχεις να φας πολλές σφαλιάρες έτσι ήσυχος & γελαστός που είσαι!»

Στη συνέχεια ακολούθησε το  γνωστό επικριτικό λογύδριο, με θέμα την κριτική και το πόσο εποικοδομητική είναι για τα παιδιά να ακούνε συνεχώς κριτική για να γίνονται καλύτερα.

Στην τοποθέτηση μας ότι ως εργαλείο εξέλιξης προτιμούμε την αξιολόγηση και την ανατροφοδότηση ή feedback με τη μορφή της ερώτησης:

«…Τι πήγε καλά & τι μπορούσε να πάει καλύτερα την επόμενη φορά?»

 

, ακολούθησε ένας μονόλογος, για τη συμβολή της ασταμάτητης κριτικής, στη δημιουργία δυνατών ενηλίκων που γίνονται σωστοί και επιτυχημένοι επαγγελματίες και άνθρωποι.

Όσο διαρκούσε αυτή η γραφική κατάσταση, σκεφτόμουν όλα αυτά τα παιδιά των προηγούμενων γενιών που γαλουχήθηκαν με τέτοιες απόψεις και μετά τις αναπαρήγαγαν στις οικογένειες τους και πως η σκιά του αρχέτυπου του «Δικαστή» του Jung, είναι τόσο έντονη σε πάρα πολύ κόσμο ο οποίος με όχημα ένα τόσο πολύτιμο εργαλείο, ξεσπά στους άλλους την εσωτερική του πίεση και διαιωνίζει μία κατάσταση που του την φόρεσαν!

Από τη μία κρίμα, αλλά από την άλλη είναι και ένα τεράστιο προσωπικό κίνητρο για να βάλω το προσωπικό μου λιθαράκι στην αλλαγή της κοινωνίας μας!

Το θέμα σήμερα είναι ένα διαφορετικό στυλ επικοινωνίας, το Feedback Sandwich!

Πριν περιγράψω τα συστατικά του Sandwich αυτού και σας δώσω τη συνταγή του, θα σας ζητήσω να διαβάσετε τις λέξεις «κριτική» & «αξιολόγηση» και να παρατηρήσετε τις εσωτερικές εικόνες, τις σκέψεις που αυτές προκαλούν να αναδυθούν από την απέραντη θάλασσα του ασυνείδητου νου και τα συναισθήματα που σας δημιουργούν.

 Κάνοντας το ίδιο εμένα, η λέξη «κριτική» μου έφερε στο μυαλό κάποια «αρχή» που κρατά τη «γνώση» και την «εμπειρία» και ορίζει το σωστό και το λάθος και η εικόνα που μου δημιουργήθηκε εσωτερικά είχε μουντά χρώματα!

 Αντίθετα, η λέξη «αξιολόγηση», μου δημιούργησε έναν αέρα αισιοδοξίας αρχικά, λόγω της λέξης αξίας που έχει ως βάση και τα χρώματα της είναι λαμπερά και αισιόδοξα!

Ο λόγος που στην «κοσμοπρακτική» μας η κριτική είναι «υπό περιορισμό» είναι διότι αυτή εμπεριέχει σύγκριση με κάποια πρότυπα και κάποια σταθμά, σε αντίθεση με την αξιολόγηση που ουσιαστικά αναγνωρίζει τις επιτυχίες μέχρι εκείνη τη στιγμή και στρώνει το έδαφος για τις μελλοντικές!

Με άλλα λόγια η τακτική της «αξιολόγηση» ευνοεί μακροπρόθεσμα, τη δημιουργία ανθρώπων με έντονο προσωπικό στίγμα και δυνατή εσωτερική πυξίδα για τη ζωή τους, οι οποίοι συγκρίνονται μόνο με τον εαυτό τους.

Τί είναι το feedback Sandwich?

Στα ελληνικά το feedback μεταφράζεται ως ανατροφοδότηση και σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να περιγραφεί ως:

«…αναλύω ένα αποτέλεσμα και το τροφοδοτώ πίσω στο σύστημα που το δημιούργησε για να το βελτιώσω….»

Το sandwich μας είναι ένας τρόπος να αξιολογούμε εποικοδομητικά τα παιδιά μας με στόχο τη βελτίωση τους και ίσως μία από τις θρεπτικότερες συνήθειες για την αυτοπεποίθησή τους!

Μιλώντας λοιπόν μαγειρικά και αφού στο τίτλο σας υποσχέθηκα συνταγή, η συνταγή του είναι η εξής:

Feedback Sandwich!

Υλικά για 1 άτομο:

Επάνω ψωμάκι: Κάνουμε μία εισαγωγή με το τί μας άρεσε σε αυτό που έκανε το παιδί μας και φροντίζουμε να υπάρχει θετική αύρα στο πως το επικοινωνούμε! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει κάτι που μας άρεσε στην όλη προσπάθεια!

Αν όντως δεν βρίσκουμε κάτι, ίσως να πρέπει να ασχοληθούμε με τον εσωτερικό μας κριτή ή Δικαστή…

Γέμιση:

Βήμα 1ο :Ερώτηση: «Τι θα κάνεις την επόμενη φορά για να πάει καλύτερα αυτό που έκανες?» ( Προσοχή όχι για να πας καλύτερα!)

Βήμα 2ο:Προτάσεις δικές σας για το πώς θα μπορούσε να πάει καλύτερα την  επόμενη φορά, αυτό που έκανε το παιδί. (Προσοχή προτάσεις και όχι υποδείξεις! Αν θέλουν το κάνουν!)

Κάτω ψωμάκι: Ένα θετικό κλείσιμο της διατύπωσης της αξιολόγησής σας!

Sauce: Όπως έλεγε μία αγαπημένη διαφήμιση πριν καιρό, έτσι για να γλιστράει στο λαιμό και αυτού που το δίνει και αυτού που το δέχεται, για σάλτσα χρησιμοποιείστε κάτι σε θετικές λέξεις, πείτε στο παιδί τι έκανε καλά και όχι τι δεν έκανε.

Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό διότι ο υποσυνείδητος νους, δεν καταλαβαίνει την άρνηση! Εδώ ίσως να βρίσκεται και η απάντηση γιατί τα παιδιά κάνουν αυτό που τους λένε οι μεγάλοι να μην κάνουν πολλές φορές.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να καταγραφεί ως κάτι θετικό στο μυαλουδάκι του, να την αποζητά και να του την καθρεπτίσετε!

Μπέρδεμα, ε!  Ας δούμε παρέα ένα παράδειγμα!

Εκτέλεση Συνταγής:

Ο μικρός Γιώργος, έχει γράψει ένα διαγώνισμα και έχει φέρει έναν χαμηλό βαθμό. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, δεν έχει διαβάσει και πολύ, διότι προτίμησε να επικεντρωθεί στο αγαπημένο χόμπι του το γυμναστήριο. Είναι όμως λίγο στεναχωρημένος από το αποτέλεσμα. Ο Μπαμπάς του, από τη μία θα ήθελε καλύτερους βαθμούς, αλλά πάνω από όλα θέλει το παιδί του ευτυχισμένο.

 

Ένα παράδειγμα feedback sandwich για την περίπτωση αυτή θα ήταν:

Μπ: Γιωργάκη, μπράβο για την προσπάθεια σου, η οποία ήταν πολύ αξιόλογη και είμαι σίγουρος ότι για την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σου έκανες ότι καλύτερο μπορούσες και είναι οκ! Μού άρεσε πολύ η άνεση και η θετική στάση που είχες πριν το διαγώνισμα!

Τι σκέφτεσαι να κάνεις την επόμενη φορά για να πετύχεις ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα?

 

Γ: Θέλω να πάρω 20/20 και θα διαβάζω  μέρα νύχτα μέχρι να το καταφέρω , μπαμπά!

Μπ: Στοχεύεις ψηλά! Ωραία! Εγώ θα σου πρότεινα να σκεφτείς τί έχεις πραγματικά ανάγκη και να εντοπίσεις ποιο είναι εκείνο το χρονικό σημείο, μέχρι το οποίο το διάβασμα, είναι πραγματικά εποικοδομητικό για εσένα και δεν σε κουράζει.

Η μάθηση είναι μαραθώνιος και όχι κούρσα ταχύτητας. Χρειάζεται οικονομία δυνάμεων & σωστές επιλογές, όπως και η ζωή άλλωστε.

Επίσης, θα πρότεινα να διατηρήσεις στο πρόγραμμά σου και τις προπονήσεις σου, διότι σε κάνουν χαρούμενο και αυτό θα σε βοηθήσει στο διάβασμά σου.

Μην ξεχνάς ότι από τις δραστηριότητες που αγαπάς , δημιουργείς δεξιότητες τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σε άλλους τομείς όπως το σχολείο και να σε βοηθήσουν. Η γυμναστική για παράδειγμα χρειάζεται επιμονή & υπομονή όπως και η μάθηση! Είναι πολύ κοντά και τα δύο!

Θυμάσαι, τότε που διάβαζες εκείνο το βιβλίο για τη διατροφή και τη γυμναστική, πόσο καλύτερα πήγες στις προπονήσεις σου? Το διάβασμα εξασκεί την αποτελεσματικότητά σου να διαβάζεις και να αφομοιώνεις αυτό που διαβάζεις. Διαβάζοντας για τη γυμναστική ωφελείσαι και στο σχολείο και επίσης συμβαίνει και το αντίθετο!

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμά σου είναι πολύ καλό και θα γίνει ακόμα καλύτερο! Συνέχισε έτσι!

Ό αρχικός τίτλος του άρθρου ήταν να είναι Η αξιολόγηση της Κριτικής! Φαντάζει οξύμωρος αλλά μέσα του κρύβει μία πολύ μεγάλη θεραπευτική αλήθεια …για την κριτική!

 Ίσως τελικά αυτό είναι που χρειάζεται να γίνει με την πρακτική αυτή, που τελικά στη σύγχρονη κοινωνία κατέληξε ως όχημα για να ξε-φορτώνουν οι άνθρωποι από την ψυχή τους τα άσχημα συναισθήματα  και να μεταφέρουν στους άλλους, είναι να την κεράσουμε όλοι μας, ένα θρεπτικό Sandwich Ανατροφοδότησης!

Αυτό το γεύμα θα εστιάζει στην σημαντική συμβολή της κριτικής, μέχρι τώρα στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και θα την προκαλεί να γίνει καλύτερη!

Το καθρέφτισμα αυτό θα βοηθήσει την «Κριτική» και όσους αφήνουν τον εσωτερικό τους Δικαστή να μιλά μέσω αυτής,  να επουλώσουν τις εσωτερικές τους πληγές και να επαναπροσδιοριστούν!

 

Είναι να δημιουργήσουμε όλοι εμείς, ένα περιβάλλον ασφαλές και ευρύχωρο, σαν μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους γύρω μας και όχι μόνο για τα παιδιά μας, μέσα στο οποίο θα κυριαρχούν η συμπόνοια, η κατανόηση, η συγχώρεση & η δίχως όρους αγάπη, απαραίτητα συστατικά για να υπάρξει εξέλιξη!

 

Όπως βάζω στο τέλος κάθε συνταγής μου:

Καλή Επιτυχία!

Daddy Chaos

Η πρωτότυπη δημοσίευση του άρθρου είναι στο http://www.faepaidimou.gr

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑