Experiential Marketing Conference 2018!

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Experiential Marketing Conference 2018 που διοργανώθηκε από την Boussias Communications & το περιοδικό Marketing Week.

Οι φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν παρακάτω είναι από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καθώς και απο τα pdf των παρουσιάσεων όπως μας εστάλλησαν απο τη διοργανώτρια εταιρεία.

Το αντικείμενο του ήταν πολύ ενδιαφέρον και αφορούσε τη δημιουργία εμπειριών απο τα Brands προς το κοινό τους. Οι ομιλητές δε πολλοί και εκλεκτοί, απο την Ελλάδα και το Εξωτερικό κάλυψαν το θέμα πολύπλευρα, απο θεωρητικής άποψης, απο στατιστικής άποψης και φυσικά από πρακτικής άποψης με πολύ ενδιαφέροντα Case Studies από εντός αλλά και από εκτός των συνόρων.

Η διοργάνωση ήταν άψογα σχεδιασμένη και άρτια εκτελεσμένη και με έναν εντυπωσιακό μπουφέ να κλέβει την παράσταση και να προσφέρει πολλά στην εμπειρία που βίωσαν οι συμμετέχοντες!

Το κείμενο αυτό δεν είναι μία κλάσσική παρουσίαση για αυτό και δεν θα ασχοληθεί με αναλυτική περιγραφή των επιμέρους παρουσιάσεων αλλά μέσω αυτών, έχει ως στόχο να αναδείξει κάποια σημεία τα οποία εμείς θεωρήσαμε ότι αποτελούν μέρος της ιστορίας που αυτό το συνέδριο μετέφερε στον κόσμο και την αποτύπωση της εμπειρίας που βιώσαμε σε ένα κομμάτι ηλεκτρονικού χαρτιού.

 

 

Storytelling & μάλιστα Emotional!

Κάθε τι λοιπόν που κάνουμε λέει μία ιστορία. είτε αυτό γίνεται προγραμματισμένα και στρατηγικά, είτε αφήνεται στην τύχη του. Αφήνοντας στην τύχη της την ιστορία του Brand μας ή και την προσωπική μας, αυτή θα γραφτεί από τους άλλους για εμάς και αυτό κρύβει κινδύνους.

Η ιστορία λοιπόν των ανθρώπων που φτιάχνουν μία ομάδα, είναι αυτή που συνεισφέρει στην συλλογική ιστορία με την οποία εμποτίζονται οι υπηρεσίες και τα προϊόντα, είτε το επιδιώκουμε είτε όχι!

Με λίγα λόγια, η ιστορία είναι το “γιατί” κάθε άνθρωπος κάνει ό, τι κάνει με τον τρόπο που το κάνει. Για εμάς το σημαντικότερο σημείο των ιστοριών είναι η υποκειμενικότητα τους και αυτο είναι που τις κάνει σημαντικές για τις εταιρείες.

‘Εχοντας ασχοληθεί ως μέρος της εργασίας με αυτό, όταν φέρνεις τους επιχειρηματίες μπροστά στην ίδια τους την ιστορία, φροντισμένη όπως της αξίζει, οι περισσότεροι κομπλάρουν και μπαίνουν σε άρνηση αρχικά, μέχρι να συνειδητοποιήσουν το μεγαλείο της, καθώς ένα σπουδαίο αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα μίας σπουδαίας ιστορίας η οποία μεταφέρθηκε στο κοινό και εκείνο την αντάμειψε.

Όταν λοιπόν αυτή η ιστορία ξεπεράσει τον σκόπελο της άρνησης και η ομάδα κατανοήσει περισσότερο την έννοια της υποκειμενικότητας και των Χαρτών Πραγματικότητας, μία προσεγμένη ιστορία μπορει με τις κατάλληλες κινήσεις να επηρεάσει την εταιρεία σε πολλαπλά επίπεδα, αποτελώντας ένα κίνητρο εσωτερικά για τους εργαζομένους της αλλά και εξωτερικά για του κοινό της, προμηθευτές και λοιπούς stakeholders, οδηγώντας τις σχέσεις με τις κοινές αξίες ανάμεσα στην εταιρεία και το κοινό.

Για όσους ασχολούμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την δημιουργία ιστοριών σε διάφορα πλαίσια, τα συναισθήματα και ο ρόλος τους στη δημιουργία engagement είναι γνωστός και μάλιστα είναι εδώ και αρκετά χρόνια ένας από τους κρυμμένους άσσους στο μανίκι κάθε Storyteller που γνωρίζει εις βάθος το αντικείμενο του.

Όμως το σύνηθες πρόβλημα εμφανίζεται όταν προσπαθεί κάποιος να πείσει έναν επιχειρηματία ή ένα στέλεχος για αυτό. Δυστυχώς η έννοια συναίσθημα έχει συνδεθεί με δακρύβρεχτες ιστορίες “αγάπης & πάθους” συνήθως και το σύνηθες macho perception που συναντάμε είναι: “Εδώ είναι εταιρεία , τα συναισθήματα δεν χωρούν, χρειάζεται ψυχρή λογική…”. Ευτυχώς πεποιθήσεις σαν και αυτές δείχνουν να υποχωρούν.

Τα συναισθήματα βρίσκονται πίσω από κάθε μα κάθε ανθρώπινη απόφαση, ακόμα και την πιο “ψυχρή”… άλλωστε αν δεν συνέβαινε αυτό δεν θα χαρακτηριζόταν ψυχρή!

 

Η αυθεντικότητα είναι το Κλειδί!

Μεγάλη, άμεση και έμμεση αναφορά έγινε στην αυθεντικότητα των ιστοριών και των μηνυμάτων, γεγονός που δεν μας έκανε και μεγάλη εντύπωση καθώς η αυθεντικότητα ή γνησιότητα είναι ένα απο τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των πραγματικών ανθρωπίνων σχέσεων.

 

Μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις των Brands με τους καταναλωτές είναι σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους, ξέχωρα από το είδος του προϊόντος. Οι αυθεντικοί άνθρωποι έλκουν το ενδιαφέρον και το ίδιο και τα αυθεντικά brands.

Αυτά τα brands που καινοτομούν και οδηγούν τις εξελίξεις, εμπνέουν το κοινό για engagement. Διότι με αυτόν τον τρόπο βγάζουν αυθεντικότητα. Άλλωστε το ορθόδοξο πρίν γίνει αποδεκτό από τις μάζες , ήταν ανορθόδοξο. Η ύπαρξη ξεκάθαρου και πρωτότυπου Storytelling είναι η πηγή της αυθεντικότητας!

Μία άλλη παράμετρος που μας τράβηξε την προσοχή είναι η συνδημιουργία περιεχομένου με το κοινό σας, είτε είναι influencers, είτε πελάτες με όρεξη και ιδέες. Αυτοί τις περισσότερες φορές ίσως να γνωρίζουν καλύτερα, τη χρήση και τις ανάγκες του προϊόντος από την ίδια την εταιρεία και αυτό είναι λογικό.

Η αυθεντικότητα είναι τελικά αυτό που δημιουργεί αξία και έσοδα και είναι πολύ λογικό. Ένα αντίγραφο είναι πάντοτε κατώτερο του αυθεντικού. Είναι πολύ πιο επικερδές τελικά να επενδύσει κάποιος στο να βρεί “τη δική του φωνή”, παρά να δανείζεται τη φωνή άλλων. Θα βάλουμε σε αυτό θα βάλουμε μία ακόμα παράμετρο: επενδύοντας στην αντιγραφή είναι πολύ πολύ επικίνδυνο, διότι έτσι δεν αναπτύσσεται η ικανότητα της δημιουργίας και κάποια στιγμή αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, νομοτελειακά.

Ο αγοραστής έχει  gut feeling για το αυθεντικό….να το θυμάστε και με τους 3 εγκεφάλους σας!

 

Πολυαισθητηριακές εμπειρίες!

Οι αναφορές για τις αισθήσεις σε σχέση με την εμπειρία που βιώνει ο πελάτης όταν έρχεται σε επαφή με το Brand ηταν αμέτρητες. Καθόλου παράξενο αφού η ανθρώπινη εμπειρία σχηματίζεται από αισθητηριακές πληροφορίες και όσο πιο πολλές αισθήσεις συμμετέχουν τόσο πιο πλήρεις είναι, εξ’ ου και το ότι ο όρος πολυαισθητηριακή εμπειρία είναι πλέον καθιερωμένος ανάμεσα στους marketers. Είναι πολύ σημαντικό που ο ρόλος των αισθήσεων αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο!

Κάτι που δεν αναφέρθηκε εκτενώς πάντως αν και περιμέναμε να το ακούσουμε είναι ότι η υποκειμενική εμπειρία των ανθρώπων ενώ διαφέρει στο περιεχόμενό της, όσο ανεβαίνουμε στα ανώτερα επίπεδα αφαιρετικότητας, αποκτά συγκλονιστικά πολλά κοινά σημεία και εκεί ίσως βρίσκεται το σημείο που είναι να φωτιστεί στη συνέχεια!

Πόσο όμορφο θα ήταν στην επόμενη διοργάνωση να υπήρχε αναφορά και στο NLP καθώς αυτό το θέμα είναι σχεδόν ο ορισμός του!

 

Συναισθήματα

Οι Άνθρωποι συνεργάζονται με ανθρώπους άνεξάρτητα αν το προϊόν είναι το πιο sexy που υπάρχει ή το αντίθετο. Ακόμα και στην πιο ψυχρή και “άκαρδη” βιομηχανία , οι αποφάσεις έπονται ενός ή περισσοτέρων συναισθημάτων.

 

Είτε κάποιος πουλά βαρία μηχανήματα είτε γλυκά, πάντοτε υπάρχει ένα συναίσθημα το οποίο καθορίζει την απόφαση! Αυτό άλλωστε αναφέρθηκε και στο Emotional Storytelling νωρίτερα. Εδώ μπήκε και άλλη μία παράμετρος και μάλιστα σε μία από τις παρουσιάσεις από τις οποίες δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Ήταν η παρουσίαση για τη μέτρηση του ROI στην οποία η εισηγήτρια μας προέτρεψε να μετατρέψουμε τα συναισθήματα σε δράσεις που δημιουργούν αξία για τα brands και με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Χμμμ… συναισθήματα που οδηγούν δράσεις οι οποίες δημιουργούν αξία και μάλιστα μετρήσιμη? Food 4 Thought…

 

 

Embrace your Phygitality!

Οι phygital δράσεις δεν είναι κάτι νέο για την ομάδα του Sensory-Explorer, λόγω της συνεργασίας μας με το startup pubbuh τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει.

Η phygital λογική συνδυάζει σε δράσεις και εργαλεία το ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο και την εικονική με την υποκειμενική πραγματικότητα του υποψήφιου πελάτη, εκτοξεύοντας το engagement!

Κρατάω ένα σπουδαίο σχόλιο που έγινε από κάποιον εισηγητή που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή, ο οποίος είπε ότι δεν είναι μόνο η digital παρουσία και τα Social Media ή μόνο τα παραδοσιακά μέσα και κανάλια, αλλά η συνολική εμπειρία που δημιουργείται για το κοινό και η Phygital λογική είναι ακριβώς αυτή. Στοχεύει στη μεγιστοποίηση της έντασης της εμπειρίας αξιοποιώντας τα καλύτερα και των δύο κόσμων.  Embrace your phygitality λοιπόν!

 

Η ισχυρή εμπειρία της χρήσης είναι αυτή που οδηγεί την απόφαση αγοράς.

Η παραδοσιακή διαφήμιση έχει όχι μόνο απομυθοποιηθεί, αλλά έχει στοχοποιηθεί τόσο που ίσως και να έχει τα αντίθετα, από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η εποχή και η ψυχοσύνθεση του αγοραστικού κοινού, καλούν για πιο ethical methods and approaches και λιγότερο έως καθόλου παραβιαστικές σε προσωπικό επίπεδο, για τον υποψήφιο πελάτη.

Περισσότερο education για το κοινό μας και μάλιστα practical, καθώς το προϊόν ή η υπηρεσία μας στοχεύει να βελτιώσει το πως βιώνουν τη ζωή τους, άρα για να αποφασίσουν, είναι 100% απαραίτητο να βιώσουν κάτι, πριν νιώσουν την ανάγκη για αγορά.

Σκεφτείτε τί impact έχει ένα σοκ στον ανθρώπινο εγκέφαλο! Δημιουργώντας ένα θετικό σοκ στο κοινό…. αποδίδει!

 

The rise of the everyday people as influencers

Ως συνέχεια του προηγούμενου topic και της δυσπιστίας του κοινού απέναντι στην παραδοσιακή διαφήμιση και οι “διάσημοι” έχουν αρχίσει να χάνουν την αποδοχή του κοινού, άρα και τη δύναμη του ως Influencers.

Το κοινό πλέον είναι πιο εύκολο να κάνει engage με κάποιον  ή κάποια που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, παρά έναν Celebrity ή κάποιο άλλο αναγνωρίσιμο πρόσωπο. Αυτό ίσως να συμβαίνει διότι μειώνεται η ένταση της αντίληψης της δράσης αυτής ως διαφήμιση, αλλά ίσως και γιατί το κοινό αντιλαμβάνεται αυτές τις καταστάσεις σαν τα “15 λεπτά δημοσιότητας” τα οποία ο κάθε ένας θα ήθελε να έχει στη ζωή του, σαν ένα success story, οπότε και υποσυνείδητα ταυτίζεται.

 

 

Για το λόγο αυτό, είμαστε υπέρμαχοι του Personal Branding όλων των μελών της ομάδας μίας εταιρείας, ξεκινώντας από τα μέλη του Δ.Σ. έως και τους εργαζομένους. Ιδιαίτερα όμως όλους όσους είναι στην πρώτη γραμμή.

Η εταιρεία είναι οι άνθρωποί της και είναι απαραίτητο να κανουν Walk their Τalks. Ετσι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του foodservice για παράδειγμα, αν αρκετοί από αυτούς που συνδέονται μαζί της perceptually, έχουν ένα personal branding το οποίο σχετίζεται με τη μαγειρική, το φαγητό κλπ και αυτό το προβάλλουν μέσω διαφόρων καναλιών όπως πχ ένα Blog ή αρθρογραφία, ή συγγραφική δραστηριότητα κλπ, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις μεγαλύτερης συνοχής της εικόνας της προς το κοινό.

Ποιός δεν θα ήθελε να αγοράσει ένα προϊόν από μία εταιρεία που οι ιδιοκτήτες της ή οι διοικούντες της έχουν κάνει αυτό που αγαπούν , επάγγελμα και σε αυτή εργάζονται άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά το αντικείμενο της εργασίας τους?

 

Outsourcing vs inhouse

Κάτι άλλο το οποίο μας αναδύθηκε έμμεσα, ήταν το αιώνιο debate ανάμεσα στην ανάθεση των Marketing Campaigns σε εξωτερικούς συνεργάτες ή η υλοποίησή τους inhouse. Είδαμε πολύ επιτυχημένα & εντυπωσιακά Case Studies και με τις δύο προσεγγίσεις.

Η άποψη μας της ομάδας μας περικλείεται στη φράση “τόσο…όσο” . Το budget, η βαρύτητα της καμπάνιας, η φύση της καμπάνιας και τα δυνατά σημεία της κάθε ομάδας θα καθορίσουν το ποσοστό συμμετοχής ή και την ίδια τη συμμετοχή του Inhouse Marketing Group.

Σαν γενικός κανόνας όμως, μία καμπάνια Marketing, ωφελείται τα μέγιστα από την παρουσία expertise (πιθανόν outsourced), αλλά και από τη αγάπη, την ψυχή και το όραμα, (συνήθως inhouse). Τα Brands τα οποία θα καταφέρουν να τα φέρουν και τα δύο inhouse όμως, θα έχουν μακροπρόθεσμα την υπεροχή.

 

Επίλογος

Ένα επιτυχημένο event δημιουργεί περισσότερες ερωτήσεις στο κοινό από αυτές που απαντά και το Experiential Marketing Conference 2018 το κατάφερε και με το παραπάνω. Σωστή και αποτελεσματική μίξη θεωρητικών παρουσιάσεων με Case Studies και υψηλό επίπεδο ομιλητών μας έδωσαν μία ενδιαφέρουσα εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και τροφή για σκέψη για το μέλλον, στο χώρο του Marketing.

Θα θέλαμε στο επόμενο Conference να ακούσουμε, για την ανθρώπινη εμπειρία και πως αυτή διαμορφώνεται, αποδομειται και δομείται προς όφελος του Marketing και φυσικά πάντοτε με το απαραίτητο επίπεδο Ethics.

 

Εις το Επανιδείν!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑