Εργασία και χαρά! Γίνεται;

Οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι ένα επίτευγμα μακριά. Αν πάρω αυτή την προαγωγή, θα είμαι ευτυχισμένος. Ή, μόλις πετύχω αυτήν την πώληση, θα χαλαρώσω επιτέλους. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πάντα θα υπάρχει ένας άλλος στόχος που πρέπει να επιδιώξετε, οπότε κάθε χαρά που θα παίρνετε από τις επιτυχίες σας θα είναι προσωρινή. Θα υπάρχουν πάντα περισσότερα να κάνετε, περισσότερα που θα θέλατε να έχετε κάνει.

Αν και η επιτυχία σας δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους, αντίθετα, η ευτυχία μπορεί να σας κάνει πιο επιτυχημένους. Μια ανάλυση 225 μελετών βρήκε ισχυρές ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της ικανοποίησης από τη ζωή και των επιτυχημένων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων και η έρευνα δείχνει σταθερά ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί, αφοσιωμένοι και παραγωγικοί.

Εδώ είναι 3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά.

  1. Υιοθετήστε καλές συνήθειες

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ένας ερευνητής διεξήγαγε ένα πείραμα με μια ομάδα εργαζομένων. Ήθελε να δει αν θα μπορούσε να τους κάνει πιο ευτυχισμένους με το να τους κάνει να υιοθετήσουν μια απλή συνήθεια. Ζήτησε από τον καθένα να επιλέξει μία από τις παρακάτω πέντε δραστηριότητες:

  • Γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
  • Γράψτε ένα θετικό μήνυμα σε κάποιον στα social media.
  • Διαλογιστείτε στο γραφείο σας για δύο λεπτά.
  • Άσκηση για 10 λεπτά.
  • Αφιερώστε 2 λεπτά για να περιγράψετε στο ημερολόγιό σας την πιο σημαντική εμπειρία σας μέσα στην ημέρα.

Οι συμμετέχοντες έκαναν την επιλεγμένη τους δραστηριότητα κάθε μέρα για 3 εβδομάδες. Στο τέλος των 3 εβδομάδων, αξιολογήθηκαν οι συμμετέχοντες από μια ομάδα ελέγχου για να δει τι επίδραση είχαν οι νέες συνήθειες. Διαπίστωσαν ότι, σε γενικές γραμμές, οι βαθμολογίες της πειραματικής ομάδας ήταν σημαντικά υψηλότερες συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών όπως αφοσίωση, κατάθλιψη και αισιοδοξία. Τέσσερις μήνες μετά το πέρας του πειράματος, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη βαθμολογία στην αισιοδοξία και την ικανοποίησή τους στη ζωή. Η υιοθέτηση μιας απλής συνήθειας είχε διαρκή οφέλη για την ευτυχία τους.

  1. Να είστε φιλικοί

Η σχέση μεταξύ κοινωνικοποίησης και ευτυχίας είναι γνωστή. Το να βασίζεσαι σε τακτικές φιλικές αλληλεπιδράσεις στο χώρο εργασίας θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο εργαζόμενο. Επαινέστε λοιπόν την καλή δουλειά των συναδέλφων σας και ρωτήστε τους πώς νιώθουν. Το να υποστηρίζεις τους άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις τις σχέσεις σου και αυτό δείχνει ότι δεν ανησυχείς μόνο για τον εαυτό σου.

  1. Για να ξεπεράσετε το άγχος, εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

Οι πιο ικανοποιητικές εμπειρίες στην καριέρα σας πρόκειται να περιλαμβάνουν εμπόδια, και η αντιμετώπιση των εμποδίων σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε κάποιο άγχος. Το άγχος δεν μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά μπορείτε να ανταποκριθείτε με έναν υγιή τρόπο. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε τη στάση που θα ανταποκριθείτε καλά. Μια θετική στάση σάς βοηθά να επικεντρωθείτε στην εργασία σας, καθιστώντας πιο πιθανό να αποδώσετε υπό την πίεση που αντιμετωπίζετε, αντί να απογοητευτείτε.

Ένα μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης των προβλημάτων σας επικεντρώνεται στο τι μπορείτε να ελέγξετε και όχι να ανησυχείτε για τα υπόλοιπα. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος, δοκιμάστε αυτήν την άσκηση: Κάντε δύο λίστες πραγμάτων που σας δημιουργούν άγχος – μία λίστα με πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε (ένα email που πρέπει να γράψετε) και μια λίστα με πράγματα που δεν μπορείτε (τις ειδήσεις). Επιλέξτε ένα στοιχείο από τη λίστα των πραγμάτων που μπορείτε να ελέγξετε και κάντε ένα μικρό, συγκεκριμένο βήμα για την επίλυσή του. Κάνοντας αυτό θα επαναφέρετε την εστίασή σας στις ενέργειές σας, υπενθυμίζοντας στον εγκέφαλό σας ότι ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, διατηρείτε τη δύναμη της επιλογής.

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Καριέρας LeadCompass, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδας-HCCMA

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑