Επαγγελματική ανθεκτικότητα: ο σύμμαχός σου στα δύσκολα

της Ελένης Παπαδάκη

 

Επαγγελματική ανθεκτικότητα.Τι γίνεται όταν νιώθετε πως οι δυνάμεις σας στη δουλειά σας εγκαταλείπουν; Τι γίνεται όταν το μυαλό και οι πράξεις σας είναι αντίθετα προς το εργασιακό σας περιβάλλον; Μήπως βρίσκεστε στα όρια εργασιακής εξουθένωσης; Πρόκειται για το σύνδρομο «burn out» το οποίο έχει να κάνει με ένα σύγχρονο τύπο εργασιακού άγχους και στρες που εκδηλώνεται με σωματική, συναισθηματική και ψυχική εξάντληση. Συγχρόνως συνοδεύεται από αμφιβολίες για τις ικανότητές σας και την αξία της εργασίας σας, ειδικά όταν το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι τόσο υποστηρικτικό ή όταν νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας και τις ισορροπίες που εσείς θα θέλατε.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που μαρτυρούν πως το σύνδρομο burn out σας χτυπάει την πόρτα:

  1. Εκδηλώνετε επικριτική ή αρνητική συμπεριφορά στην εργασία σας;
  2. Μήπως πάτε με το ζόρι κάθε μέρα στη δουλειά σας;
  3. Εκφράζεται συχνά νευρικότητα απέναντι σε συναδέλφους και πελάτες;
  4. Νιώθετε έλλειψη ικανοποίησης από τα αποτελέσματα της δουλειάς σας; Ότι εργάζεστε υπερβολικά ενώ η εργασία σας δεν αναγνωρίζεται;
  5. Νιώθετε γενικά απογοητευμένοι, ενώ έχουν αλλάξει οι συνήθειές σας στον ύπνο ή την όρεξή σας;
  6. Έχετε έντονο πονοκέφαλο, αυχενικό σύνδρομο, πόνους στην πλάτη ή άλλες σωματικές ενοχλήσεις;

Εάν σε κάποιες από τις ερωτήσεις έχετε απαντήσει «ναι», τότε μάλλον κάτι θα πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε για να φέρετε διαφορετικά αποτελέσματα στη ζωή σας. Καλό θα ήταν να αρχίσετε να σκέφτεστε σαν ένας σωστός επενδυτής και να αναπτύξετε «επαγγελματική ανθεκτικότητα». Η επαγγελματική ανθεκτικότητα αφορά τη δεξιότητα να ανταπεξέλθουμε στις αλλαγές στην εργασία και τις αντιξοότητες τη στιγμή που αυτές συμβαίνουν. Μαθαίνουμε να αντέχουμε και παρά τις απρόβλεπτες καταστάσεις να συνεχίζουμε να είμαστε λειτουργικοί και αποτελεσματικοί.

Χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που μπορούν να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επαγγελματικής ανθεκτικότητας είναι η θετική αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός, η θετική συµπεριφορά (win-win,)η αποφασιστικότητα, η ευελιξία, η αίσθηση ότι ελέγχουμε οι ίδιοι τη ζωή μας, η αναζήτηση βοήθειας και πηγών που μπορούν να μας υποστηρίξουν, κλπ.

Για να αρχίσετε να σκέφτεστε σαν ένας σωστός επενδυτής καλό θα είναι να έχετε στο μυαλό σας πως όπου επενδύετε τον χρόνο σας, την ενέργειά σας, τα χρήματά σας, τις σκέψεις σας, την προσοχή σας, από εκεί θα έρθει το αποτέλεσμα. Όπου επενδύετε για να παραπονεθείτε, για να πείτε ότι δεν σας αρέσει και ότι δεν το θέλετε, χωρίς να κάνετε κάτι περισσότερο ή έστω να διεκδικήσετε αυτό που σας αξίζει, από εκεί δεν θα πάρετε πίσω το αποτέλεσμα που θέλετε. Συνοψίζοντας: η σωστή νοοτροπία (κατάκτηση επαγγελματικής ανθεκτικότητας) μαζί με τις πράξεις σας (επένδυση χρόνου, προσοχής, σκέψεων σε πράγματα που σας εξυπηρετούν) θα σας φέρει πιο κοντά στους στόχους και στη ζωή που επιθυμείτε να αποκτήσετε.

 

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη εδώ

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑