Ενσυναίσθηση: αυτό που ενώνει τους ανθρώπους

Αν παρατηρήσουμε τη σημερινή κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τις οικογένειες, τις φιλίες θα αντιληφθούμε ότι πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας κρύβεται η κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων, η κρίση αξιών και εν τέλει η έλλειψη μιας πολύ σημαντικής ικανότητας με την οποία έχουμε γεννηθεί όλοι μας, απλώς δεν την έχουμε αξιοποιήσει: η ικανότητα της ενσυναίσθησης.

Η ενσυναίσθηση αρχικά αναπτύχθηκε ως εργαλείο της Ψυχοθεραπείας. Σύντομα όμως οι δυνατότητές της αναγνωρίστηκαν σε όλες τις μορφές των διαπροσωπικών σχέσεων. Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης και έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς ανθρώπους γιατί αναμφίβολα είναι ένα στοιχείο που καθορίζει την ποιότητα των σχέσεών τους και τη μελλοντική τους εξέλιξη.

Η ενσυναίσθηση ξεκινάει με την αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων ενώ έχει αποδειχθεί ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη συναισθηματική ανάπτυξη από την προσχολική κιόλας ηλικία. Η συμπάθεια είναι η απλή κατανόηση του προβλήματος του εκάστοτε συνομιλητή, ενώ η ενσυναίσθηση έχει να κάνει με την πλήρη ταύτιση με το πρόβλημα του άλλου, να μπω στη θέση του και να μοιραστώ τα ίδια συναισθήματα.

 Πλεονεκτήματα

Η ενσυναίσθηση δυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις και τον αμοιβαίο σεβασμό. Όταν κάποιος ακούει με εμπάθεια αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική κατάσταση του συνομιλητή του χωρίς να τον κρίνει και με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσει αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, βασικό στοιχείο της επικοινωνίας.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι όταν κάποιος έχει αναπτύξει την ικανότητα της ενσυναίσθησης αποκτάει αυτομάτως και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται μέχρι τι μπορεί να ακούσει ο άλλος και τι μπορεί να διαχειριστεί. Γιατί όταν επιχειρείς να συμβουλεύσεις κάποιον, εάν ο ίδιος δεν θέλει να βοηθηθεί ή δεν κρίνει σαν σωστή τη συμβουλή σου τότε το πιθανότερο είναι ότι θα απομακρυνθεί γιατί θα νιώθει ότι πιέζεται.

Επίσης, η ενσυναίσθηση είναι ένα χαρακτηριστικό που βοηθάει τους γονείς να συνδεθούν με τα παιδιά τους σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, τα κατανοούν και συμπάσχουν μαζί τους δείχνοντάς τους αγάπη και αποδοχή χωρίς όρους. Ακόμα και σε πράγματα που το παιδί δείχνει να φοβάται και που, ως μεγάλοι, θεωρούμε ασήμαντα το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν  να κατανοήσουμε τους φόβους του και να του πούμε ότι και εμείς ήμαστε κάποτε παιδιά και φοβόμασταν! Έτσι το βοηθάμε να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί καλύτερα τα συναισθήματά του και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για το κτίσιμο μιας υγιούς αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης. Ας έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Το καθένα έχε το ρόλο του αρκεί να τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας.

Μαθαίνοντας λοιπόν το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του και δίνοντας εμείς ως μεγάλοι το παράδειγμα της «ενσυναίσθησης» απέναντι σε άλλους ανθρώπους αλλά και στον εαυτό μας βοηθάμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν συμπεριφορές που θα τα οδηγήσουν αργότερα σε ανθεκτικότητα, ευημερία και επιτυχίες. Άλλωστε όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, τα παιδιά που δεν έχουν διαπαιδαγωγηθεί στην «ενσυναίσθηση» καταλήγουν τις περισσότερες φορές μακριά από σχολικό ή ακαδημαϊκό περιβάλλον, με συνέπεια να στρέφονται σε ουσίες και βία.

Αναμφισβήτητα, οι καλές κοινωνικές σχέσεις από νωρίς, οδηγούν τα παιδιά και την κοινωνία μας σε όμορφα μονοπάτια, καλύτερες φιλίες, καλύτερες επαγγελματικές συνεργασίες ακόμα και στην «αειφόρο ανάπτυξη» δηλαδή στην προετοιμασία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές,  προς όφελος όλων μας.

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑