Ένας φιλόσοφος ανάμεσά μας

της Ελένης Παπαδάκη

Ο Μπρους Λι (27 Νοεμβρίου 194020 Ιουλίου 1973) ήταν Αμερικανός, με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και αγαπημένος ηθοποιός του πατέρα μου. Όταν ήμασταν μικρές μας έβαζε στιγμιότυπα από ταινίες του και αυτό που μου έμεινε ήταν το πόσο ταλαντούχος αλλά και πόσο πειθαρχημένος ήταν. Αν και στην αρχή τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ απέφευγαν να συνεργαστούν μαζί του γιατί προωθούσαν περισσότερο τους λευκούς ηθοποιούς, μετά από εβδομάδες επιμονής του όχι μόνο του έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και δέχθηκαν να υιοθετήσουν τις φιλοσοφικές γραμμές του Λι στο «Enter the Dragon».

Πρόσφατα ανακάλυψα μέσα από διάφορα δημοσιεύματα ότι πέρα από ιδιοφυία στο καράτε, ήταν και πνευματική ιδιοφυία καθώς και ένας από τους πλέον υποτιμημένους φιλόσοφους του 20ου αιώνα. Δούλευε καθημερινά όχι μόνο τη σωματική αλλά και την πνευματική του ανάπτυξη και θεωρούσε ότι η φιλοσοφία ήταν σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής. Είχε πάντα μαζί του ένα μπλοκάκι που κατέγραφε μεταξύ άλλων φιλοσοφικές σκέψεις και υποσχέσεις στον εαυτό του όπως: να εξασκώ καθημερινά τη δύναμη της θέλησης όταν χρειάζομαι την ώθηση για δράση, να φτιάξω καθημερινές συνήθειες που θα μου προσφέρουν θετικά συναισθήματα και θα μετατρέψουν τα αρνητικά συναισθήματα σε κάποια μορφή ωφέλιμης δράσης, αναγνωρίζοντας ότι τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματά μου μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν δεν ελέγχονται, θα υποβάλω όλες τις επιθυμίες και τους σκοπούς μου στην λογική μου και δεν θα διστάζω να τα εκφράζω, να αναπτύξω τη φαντασία μου ώστε να μπορέσω να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου, αναγνωρίζοντας τη δύναμη του υποσυνείδητου νου πάνω στη δύναμη της θέλησης θα οραματίζομαι κάθε μέρα το σημείο που θέλω να φτάσω και αυτό σταδιακά θα με οδηγήσει στη διαμόρφωση της υλικής μου πραγματικότητας, δεν θα πάψω ποτέ να επιδιώκω την επίτευξη του βασικού σκοπού μου στη ζωή κ.ά.

Ο Μπρους Λι αν και έζησε λίγο, πέρασε δυνατά μηνύματα στον κόσμο. Υιοθέτησε τις συνήθειες που του επέτρεψαν να έχει τον έλεγχο των σκέψεών του και της ζωής του και έτσι φανέρωσε τη δική του αλήθεια και έγινε αποδεκτός χωρίς να συμβιβαστεί. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εμπνευστεί από αυτές τις συνήθειες και να μεταμορφώσει τον τρόπο που σκέφτεται πετυχαίνοντας τα αποτελέσματα που θέλει. Γίνε λοιπόν ο φιλόσοφος της δικής σου ζωής και δημιούργησε μια ζωή καλύτερη όπως αξίζει να τη ζεις.

Παπαδάκη Ελένη

Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑