Ένα Όνομα…μία Ιστορία!

Ένα Όνομα…μία Ιστορία!

«… Παιδί μου, γιατί δεν χρησιμοποιείς το όνομα που επιλέξαμε για εσένα; Ανήκει στον παππού σου και ήταν σπουδαίος άνθρωπος, μακάρι να του μοιάσεις!», αναρωτήθηκαν οι Γονείς στη συζητησή τους με το Παιδί.

«… όπως είπατε και εσείς το όνομα αυτό ανήκει σε άλλον και μαζί, του ανήκει και η σπουδαία ιστορία του. Εγώ θέλω να δημιουργήσω τη δική μου και να επιλέξω εγώ το όνομα που μου ταιριάζει,

…μέχρι τότε θα είμαι , το Παιδί…»,

Η φράση  «…πήρε το όνομα του παππού, πήρε και τη χάρη του!», είναι μία από τις κλασσικότερες φράσεις που σχετίζονται με το όνομα και εμπεριέχει μία πολύ-πολύ σημαντική πληροφορία για τη σημασία αυτής της λεξούλας, όπως θα δούμε παρακάτω. Φυσικά κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τα γυναικεία ονόματα και είναι οκ.

Λίγες ημέρες μετά τη βάπτιση του μικρού μας, θα ασχοληθώ με ένα από τα αγαπημένα μου θέματα που είναι η σημασία, η σημαντικότητα και η ιστορία που διηγείται ένα όνομα.

Το όνομα είναι από τις πιο σημαντικές ταυτότητες ή άγκυρες εμπειριών, αν όχι η «μητέρα όλων των ταυτοτήτων».  Αν το καλοσκεφτούμε μας συντροφεύει  σχεδόν από τις πρώτες μας στιγμές σε αυτή τη ζωή και για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό μας!

Είναι μία λέξη ικανή, να κάνει ολόκληρες οικογένειες να σταματήσουν να μιλούν μεταξύ τους, γιατί δεν δόθηκε ένα όνομα σε ένα παιδάκι και άλλες να τα ξαναβρούν γιατί δόθηκε ένα όνομα.

Παππούδες και γιαγιάδες, από την άλλη, πανηγυρίζουν γιατί «ακούστηκε» το όνομα τους, ενώ άλλοι πάλι το φέρουν βαρέως λες και όλη τους η ύπαρξη  περισσότερες απο 5 δεκαετίες στον μάταιο τούτο κόσμο, ακυρώθηκε, λόγω μίας λέξης!

Άλλοι πάλι γονείς, επιλέγουν να ονομάζουν τα παιδιά τους  με το ίδιο όνομα με αυτούς (συνήθως στα αγόρια) έτσι ώστε να τους μεταφέρουν κάποια από τα χαρακτηριστικά τους και να διευκολύνουν κάποιες μελλοντικές καταστάσεις, όπως πχ μία διαδοχή σε μία επιχείρηση.

Τέλος, άλλοι πάλι επιλέγουν να κάνουν μία επανεκκίνηση και να δώσουν στα παιδιά τους ονόματα, δίχως συνδέσεις με οτιδήποτε,  ξεκινώντας κάτι νέο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το όνομα αντιμετωπίζεται ώς κάτι πολύ σημαντικό για την κοινωνία.

 

Τι είναι λοιπόν αυτό το τόσο σημαντικό που έχει ένα όνομα;

Το όνομα είναι μία ταυτότητα, μία ταμπέλα, η οποία δρά ως γέφυρα και μεταφέρει κάποια χαρακτηριστικά σε ένα παιδί, τα οποία για την οικογένεια έχουν συνδεθεί με αυτό,  λόγω ενός άλλου προσώπου συγγενικού ή μη που το κατέχει ή το κατείχε ή ακόμα και με ένα γεγονός ή ένα τάμα.

Δηλαδή ένα όνομα αυτομάτως δίνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα παιδί;

Φυσικά και όχι, χρειάζονται να γίνουν πολλές άλλες κινήσεις σε βάθος χρόνου, υποστηρικτικά σε αυτό, έτσι ώστε το όνομα, να έχει τελικά τον επιθυμητό αντίκτυπο.  Όμως ένα όνομα που συνδέεται με κάποιο πρόσωπο, είναι απο την αρχή φορτισμένο.

Σύμφωνα με το φαινόμενο της μοντελοποίησης που περιέγραψα στο Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου! πριν από λίγες εβδομάδες, με το όνομα μπορεί να συνδεθεί το παιδί με έναν σημαντικό άνθρωπο, ανοίγοντας έναν δίαυλο για να καθρεπτιστούν κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου αυτό, προς το παιδί, αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι εν ζωή. Αν δεν βρίσκεται στη ζωή ,τότε αυτά διαθλόνται από τους άλλους προς το παιδί.

Εκτός από μέσο για την απόκτηση κάποιων χαρακτηριστικών είναι & ένα ισχυρό μέσο υπενθύμισης αυτών των χαρακτηριστικών, για το υπόλοιπο της ζωής του.

Προσωπικά πιστεύω ότι όποια επιλογή ονόματος και αν γίνει, αυτές οι επιλογές που θα ακολουθήσουν, είναι οι πιο σημαντικές και είναι να γίνουν με σεβασμό σε μία μικρή και άγουρη ψυχή που έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει όπως εκείνη το επιθυμεί.

Ο ρόλος του γονέα είναι να είναι υποστηρικτικός & προστατευτικός, με όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στη ζωή του παιδιού του, το οποίο δεν είναι κτήμα του.  Και αυτή η τελευταία φράση είναι για εμένα η πιο σημαντική.

Ο κάθε άνθρωπος ανήκει στον εαυτό του και μόνο σε αυτόν.

Πως ως γονείς, θα αναθρέψουμε ανεξάρτητα παιδία, αν απο την πρώτη στιγμή, τους διδάσκουμε να είναι εξαρτημένα & τους το θυμίζουμε για όλη τους τη ζωή;

Είχα διαβάσει κάποια στιγμή στην αγαπημένη μου σειρά βιβλίων «Ουράνια Προφητεία», τη συγκλονιστική περιγραφή μίας εκδοχής, για το πώς έρχονται τα παιδιά στον κόσμο.

Εν συντομία, ο συγγραφέας έλεγε ότι κάθε ψυχή, επιλέγει την οικογένεια στη οποία θα γεννηθεί ως βρέφος και αυτό το κάνει για να συνεχίσει μία ιστορία, η ίσως να κρατά από δεκάδες γενιές πίσω.

Επιλέγει τους γονείς του για να διευκολύνουν την αποστολη του , διότι αυτοί έχουν ότι χρειάζονται για ανταπεξέλθουν οι ίδιοι στο έργο τους, αλλά  & ότι χρειαζέται η ψυχή για να προετοιμαστεί κατάλληλα, για να τη φέρει εις πέρας!

Δεν γνωρίζω αν αυτή η εκδοχή ισχύει, αλλά αν ίσχυε το δίδαγμα που κρατάμε και ταιριάζει με την ιστορία που ξεκινήσαμε να λέμε ως οικογένεια με τη Νίκη, είναι ότι κάθε παιδί είναι μία ψυχή ξεχωριστή και έχει κάθε δικαίωμα να μεγαλώσει, να ωριμάσει και να αποκτήσει τη δική του μοναδική ιστορία.

Αυτή είναι ιστορία θα θέλαμε να τη συνεχίσει, με την μορφή που επιθυμεί το παιδί μας να το κάνει και να την «μεγιστοποιήσει».

Τα ονόματα είναι ικανά να πούν μία ιστορία και αν αξιοποιηθούν, μπορεί να βάλουν το λιθαράκι τους σε μία μεγαλύτερη ιστορία που είναι να ειπωθεί από το ίδιο το παιδί στη ζωή του.

Με το όνομα Μάξιμος – Κωνσταντίνος επιλέξαμε να δώσουμε την ευκαιρία στον μικρό μας, να πει μία ιστορία ενός ανθρώπου που στη ζωή του, θα έχει την ευκαιρία να κάνει ότι αυτός επιθυμεί, απαλλαγμένος από βάρη, «πρέπει» , «προσδοκίες» και επιλογές που έκαναν άλλοι στο παρελθόν.

Αυτό όμως είναι να γίνει, δίχως να χάσει την επαφή με τις ρίζες του και τη σπουδαία κληρονομιά που οι προηγούμενες γενιές δημιούργησαν, αλλά αντίθετα, αν το επιθυμεί, να την «μεγιστοποιήσει».

Και το πιο σπουδαίο… να έχει την ευκαιρία να επιλέξει αυτός, σε πιο από τα δύο να δώσει περισσότερο βάρος, στην φρέσκια αρχή ή στην κληρονομιά & τις ρίζες του, επιλέγοντας ένα από τα δύο ονόματα, αν φυσικά το επιθυμεί,  συνειδητοποιημένα.

Η σημαντικότητα βρίσκεται στη δημιουργία περισσότερων επιλογών!

Παναγιώτης

Η πρωτότυπη δημοσίευση του άρθρου είναι στο www.faepaidimou.gr

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑