Είστε PeopleFirst ή BusinessFirst;

Στην εποχή του Covid19 οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε πρωτοφανείς εμπειρίες στα σπίτια μας και στις δουλειές μας. Οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία αισθάνονται απόγνωση και ότι δεν έχουν ελπίδες να βρουν κάτι καλύτερο ενώ οι άνθρωποι που ήδη εργάζονται αισθάνονται φόβο, αβεβαιότητα, ανασφάλεια. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι managers ανησυχούν για την επιτυχία και την παραγωγικότητα των ομάδων τους. Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, τι είδους ηγέτης είστε τώρα και τι με τι είδους ηγέτη συνεργάζεστε; Αυτήν τη στιγμή, οι άνθρωποι που έχουν υπεύθυνα πόστα και ηγούνται της ομάδας τους και που επιτυγχάνουν είναι αυτοί που δίνουν προτεραιότητα στους ανθρώπους τους. Αυτοί είναι οι ηγέτες που επισκέπτονται τακτικά τα μέλη της ομάδας τους. Ρωτούν «Πώς είσαι;», «Πώς είναι η οικογένειά σου;», «Τι στέκεται εμπόδιο στη ζωή σου τώρα;», «Πώς προσαρμόζεσαι σε αυτήν τη νέα εργασιακή πραγματικότητα, το νέο εργασιακό σου περιβάλλον;», « Τι χρειάζεσαι από εμένα?”. Δεν ρωτούν πρώτα για την επιχείρηση. Δεν προωθούν τις προθεσμίες τόσο σοβαρά όσο ήταν πριν από δύο και τρεις μήνες.

Αυτοί οι ηγέτες μακροπρόθεσμα, θα έχουν πίστη και αφοσίωση από τους υπαλλήλους τους και τελικά θα έχουν πιο παραγωγικές ομάδες. Αυτά τα μέλη της ομάδας θα αισθάνονται ευγνώμονες, θα παραμείνουν περισσότερο και θα εργαστούν σκληρότερα για τους εργοδότες τους. Μερικοί εργοδότες, λόγω της δικής τους έλλειψης ασφάλειας και φυσικά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στέλνουν μηνύματα στα μέλη της ομάδας τους που λένε πράγματα όπως «Μην ξεχνάτε ότι δουλεύοντας από το σπίτι, εξακολουθείτε να εργάζεστε».

Εάν είστε ένα από αυτά τα αφεντικά, θυμηθείτε ότι τα μέλη της ομάδας σας είναι εξίσου υπεύθυνα για τη δουλειά τους και γνωρίζουν για αυτές τις προθεσμίες όσο και εσείς. Το να προσθέσετε περισσότερο άγχος και αβεβαιότητα σε άλλα άτομα δεν βοηθά. Σίγουρα δεν θα κερδίσετε πίστη, δεν θα κερδίσετε δέσμευση και δεν θα οδηγήσει στο να διατηρηθεί μια επιχείρηση. Όλοι πρέπει να βάλουμε πρώτα τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη για να το ξεπεράσουν. “Στο τέλος της ημέρας, κάθε επιχείρηση σε κάθε κλάδο αποτελείται από ανθρώπους. Εάν δεν δημιουργήσουμε τώρα ένα ηγετικό περιβάλλον με επίκεντρο τους ανθρώπους, θα είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι σήμερα”. (Jill Katz, HR Influencer)

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδας-HCCMA

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑