Είσαι γονιός; Είσαι ηγέτης! Είσαι ηγέτης; Είσαι «γονιός»!

H ηγεσία δεν είναι τίτλος, είναι επιλογή. Οι ηγέτες φροντίζουν τους ανθρώπους που είναι στην ομάδα τους όπως ακριβώς οι γονείς τα παιδιά τους. 

Τι σημαίνει να είσαι σπουδαίος γονέας; Δεν έχω να σου προτείνω πέντε συγκεκριμένα πράγματα που θα σε κάνουν έναν εξαιρετικό γονιό ούτε πέντε μαγικές λύσεις για να δημιουργήσεις παιδιά – Einstein. Είναι τρόπος ζωής που συνδέεται με μια δέσμευση: ότι είμαι υπεύθυνος για τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Την ανάπτυξη ενός άλλου ανθρώπου. Το πιο κοντινό πράγμα στην ηγεσία είναι η γονική μέριμνα. Πρέπει να είσαι ένας δια βίου μαθητής γονικού ρόλου. 

Και έρχεται η στιγμή που αποφασίζεις να γίνεις γονιός. Έτσι ρωτάς τους φίλους σου, ρωτάς τους γονείς σου, συμμετέχεις σε ομάδες, διαβάζεις περιοδικά, βλέπεις συνομιλίες, ενδεχομένως να πηγαίνεις και σε σχετικά σεμινάρια. Ό,τι και αν επιλέγεις να κάνεις, αφιερώνεις συνεχώς χρόνο στο πώς θα αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που συναντάς. Συναντάς σκαμπανεβάσματα με επιτυχίες και αποτυχίες. Χαρές και στεναχώριες. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την ηγεσία. Οι μεγάλοι ηγέτες είναι μαθητές της ηγεσίας, ανεξάρτητα από το πόσες επιτυχίες έχουν κατακτήσει. Δεν σταματούν να μαθαίνουν. Ρωτάνε άλλους συναδέλφους τους, πάνε σε σεμινάρια, διαβάζουν σχετικά βιβλία και άρθρα, επιμορφώνονται. Είναι τρόπος ζωής που πρέπει να έχουν για να φροντίζουν τους ανθρώπους στην ομάδα τους. Δεσμεύονται για αυτό. Προσπαθούν να εκπαιδεύονται όχι μόνο σε τεχνικά θέματα αλλά και σε θέματα διαχείρισης σχέσεων. Λογοδοτούν για κάποιους ανθρώπους και επιδιώκουν να τους υποστηρίζουν και να βρίσκουν λύσεις. Οι ηγέτες ξέρουν το «γιατί» τους, έχουν ισχυρό κίνητρο. Τους αρέσει να εκπαιδεύουν την ομάδα τους και να βοηθούν τα άτομα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αναπτυχθούν. Με άλλα λόγια συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των άλλων. 

Όπως φαίνεται, οι προϊστάμενοι, οι υπεύθυνοι ομάδων, οι managers και όσοι γενικά έχουν υπό την ευθύνης τους άλλους ανθρώπους, έχουν πολλά κοινά στοιχεία με έναν γονιό και για αυτό αξίζουν το σεβασμό μας.

 

*Εμπνευσμένο από τον Simon Sinek

 

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑