«Είμαι η ταχύτητα!»: Η δύναμη της αυθυποβολής

«3 αγώνες σε 3 χώρες και μόνο μια ομάδα. Ποιος θα νικήσει;». Ο κεραυνός McQueen εκτός από αγαπημένος ήρωας των παιδιών, έδωσε και σε εμένα έμπνευση. Στην ταινία πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο, αντιμέτωπο με καινούριες προκλήσεις, που είναι τόσο αποφασισμένο να πετύχει ώστε έλεγε συνέχεια στον εαυτό του: «Είμαι η ταχύτητα!». Βρίσκεται στην κορυφή της καριέρας του όμως πάντα υπάρχει ο ανταγωνισμός που θα μπορούσε να τον κάνει να παραιτηθεί από την προσπάθεια.

Κάποιοι γύρω του ήθελαν  να του δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του που ήταν πλασματική. Όμως θα της έδινε δύναμη μόνο αν την πίστευε. Σας θυμίζει κάτι; Σας έχει συμβεί ποτέ κάποιος να σας «υποβάλει» σε τέτοιες σκέψεις; Η υποβολή είναι η σκέψη, η ιδέα, η εντύπωση που επιβάλλεται σε κάποιον για καλό ή κακό σκοπό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πανίσχυρο εργαλείο ελέγχου, χειραγώγησης αλλά και βελτίωσης ή απελευθέρωσης αν χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Ως ενήλικες όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από διάφορες πηγές αρνητικής υποβολής. Μια από αυτές είναι και το περιβάλλον εργασίας μας στο οποίο ανταποκριθήκαμε ανάλογα με τον χαρακτήρα μας. Μέσα από κάποιες αξιολογήσεις – εκτιμήσεις των ανωτέρων ή κάποια όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια συναδέλφων, πειστήκαμε για την αξία μας και υποσυνείδητα διαμορφώσαμε συγκεκριμένες πεποιθήσεις για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας. Αυτές οι πεποιθήσεις καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις και τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία μας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αρνητική υποβολή η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε αρνητική αυθυποβολή; Ένας χρήσιμος τρόπος θα ήταν η δύναμη της θετικής αυθυποβολής. Επαναλαμβάνοντας θετικές δηλώσεις μέσα μας επαναπρογραμματίζουμε το μυαλό μας και αναπτύσσουμε την επαγγελματική μας ανθεκτικότητα. Ο εγκέφαλος εκλαμβάνει τη σκέψη σαν να είναι μια πραγματικότητα. Έτσι πετυχαίνουμε να αλλάξουμε όχι μόνο τη συναισθηματική αλλά και τη διανοητική και ενεργειακή μας κατάσταση.

Η θετική αυθυποβολή όταν γίνεται για μεγάλο διάστημα και με σταθερότητα μπορεί να μεταβάλει κυρίαρχες σκέψεις, να σπάσει τα όρια της προσωπικότητας και να επηρεάσει ιδέες και πράξεις προς μια πλευρά πιο αποδοτική για τον άνθρωπο.

Πείστε τον εαυτό σας ότι είστε αρκετοί, ότι αξίζετε, ότι θα τα καταφέρετε, ότι τα λάθη είναι μαθήματα που θα σας φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει τόσο μέσα σας όσο και γύρω σας!

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑