«Είμαι αρκετός»

Τι είναι αυτό που πραγματικά μας συνοδεύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας; Στον επαγγελματικό, το φιλικό, τον ερωτικό, τον οικονομικό; Η αντίληψη της προσωπικής μας εικόνας. Η πεποίθηση ότι έχουμε αξία ως άτομα. Με λίγα λόγια η αυτοεκτίμησή μας. Όταν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθει ότι ίσως δεν είναι αρκετός. Ας κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής ερωτήσεις:

Αν ένιωθα αρκετός τι δεν θα προσπαθούσα να αποδείξω;

Αν ένιωθα αρκετός σε ποιον δεν θα προσπαθούσα να το αποδείξω;

Αν ένιωθα αρκετός με ποιον δεν θα είχα ανάγκη να συγκριθώ;

Αν ένιωθα αρκετός τι δεν θα προσπαθούσα να αποκτήσω;

Αν ένιωθα αρκετός τι είδους ανάγκες, συνήθειες, συμπεριφορές, τρόπους σκέψης θα ήθελα να αφήσω;

Και τώρα κόλλα παντού χαρτάκια υπενθύμισης που να γράφουν πάνω τους τη φράση «Είμαι αρκετός».

Είμαι αρκετός γιατί έχω περάσει πολλά.

Είμαι αρκετός γιατί μιμήθηκα την ανεπάρκεια των άλλων. Δεν τους κατηγορώ γιατί και εκείνοι μιμήθηκαν την ανεπάρκεια των προηγούμενων.

Είμαι αρκετός γιατί βαθιά μέσα μου προσπαθώ για το καλύτερο.

Είμαι αρκετός γιατί έχω εμένα, με ορίζω και με προσδιορίζω στο εδώ και τώρα, αυτό σημαίνει επάρκεια.

Είμαι αρκετός γιατί νιώθω μέσα μου ότι η ταύτιση με την ανεπάρκεια δεν ισχύει και δε με βοηθά.

Είμαι αρκετός γιατί όσο δύσκολα και αν πέρασα, δυνάμωσα και δυναμώνω, προχώρησα και προχωρώ.

Κάθε φορά που θα βλέπουμε τη φράση στα διάφορα χαρτάκια μας, στο ψυγείο, στο κομοδίνο, στην τσάντα μας, στο πορτοφόλι μας θα ξέρουμε και θα θυμόμαστε να σταματάμε την πάλη με τον εαυτό μας. Κάθε φορά που θα βλέπουμε και θα σκοντάφτουμε πάνω σε ένα «Είμαι αρκετός» θα ριζώνει η φράση όλο και πιο βαθιά μέσα μας.

«Είμαι αρκετός, είμαι αρκετός, είμαι αρκετός και κάθε φορά που θα το λέμε αυτό, θα θυμόμαστε να τους συγχωρούμε όλους και όλα και πάνω από όλα να συγχωρούμε τον εαυτό μας που τους αφήσαμε να μας πείσουν για το αντίθετο, που πιστέψαμε σε ψευδαισθήσεις ανεπάρκειας ή που ταυτιστήκαμε με αυτές.

ΟΜΩΣ αν ξέρω ότι είμαι αρκετός, τότε ξέρω ότι και όλοι οι υπόλοιποι είναι αρκετοί. Ακριβώς γιατί γνωρίζω ότι παλεύουν και εκείνοι με την ίδια ψευδαίσθηση ανεπάρκειας, όπως ακριβώς πάλεψα και εγώ… Και τότε συνειδητοποιώ κάτι μαγικό: κανείς δεν έχει υποχρέωση για κάτι, κανείς δεν έχει υποχρέωση να κατακτήσει κάτι για χάρη μου, να αποκτήσει κάτι για χάρη μου, να μου αποδείξει την αγάπη του, το νοιάξιμό του πόσο μάλλον να υπάρχει για χάρη μου, αυτό που τόσο συχνά απαιτούμε από τους άλλους και μάλιστα το ταυτίζουμε και με την αυταξία μας και την επάρκειά μας πολλές φορές.

Αν είμαστε όλοι αρκετοί, τότε η μόνη υποχρέωση που έχουμε στον εαυτό μας και τους άλλους είναι ακριβώς το να νιώθουμε αρκετοί».

Μέσα από το Career Coaching θέλω να φτιάξω ένα δυνατό βιογραφικό που να αντιπροσωπεύει τις δυνατότητες και τις αξίες σας, όμως ταυτόχρονα θα νιώσω περισσότερη ικανοποίηση αν ξέρω ότι μέσα σας νιώθετε απέραντη αποδοχή για αυτό που είστε και πως νιώθετε αρκετοί. Νιώθετε αρκετοί για να διεκδικήσετε μια καλύτερη θέση εργασίας. Τότε το βιογραφικό απλά θα έρθει για να υποστηρίξει τη δυνατή σας αυτοεκτίμηση.

Πηγή: Αυτοεκτίμηση – αυτοπεποίθηση, Δάφνη Καλογεροπούλου

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑