Διαμέρισμα με Θέα!


Ένα διαμέρισμα με θέα μπορεί να είναι όμορφο και ποθητό από πολλούς, αλλά για να υπάρξει χρειάζεται απαραίτητα τη στήριξη των από κάτω ορόφων για να μείνει στην κορυφή… 

Όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι έχουμε περισσότερους από εναν εγκεφάλους και συγκεκριμένα κατ’ ελάχιστον τρείς! Στο σημερινό άρθρο, θα ασχοληθούμε με τον πιο γνωστό από όλους αυτόν που έχουμε στο κεφάλι μας.

Ο εγκέφαλος αυτός είναι υπεύθυνος για τη λογική επεξεργασία, τη δημιουργικότητα και την δημιουργία νοήματος. Οι άλλοι δύο ( αυτός της καρδιάς και αυτός του εντέρου), έχουν αντιστοιχα τις δικές τους λειτουργίες και συγκεκριμένα ο πρώτος την συμπόνοια και ο δεύτερος το κουράγιο, την κινητοποίηση και την αίσθηση της ταυτότητας,

Όλα καλά μέχρι εδώ? Τελεια!

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ένας εγκέφαλος χρησιμοποιείται για λειτουργίες που δεν είναι δικές του, αντικαθιστώντας κάποιον από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, κουράγιο που εκφράζεται από την καρδιά και όχι από το έντερο, συμπονοια που εκφράζεται από το έντερο και οχι από την καρδιά, λογική και δημιουργικότητα που εκφράζονται από την καρδιά κοκ.

Έναυσμα για αυτό το άρθρο ήταν μία κουβέντα ενός πολύ γνωστού Coach ο οποίος είπε ότι η μη χρήση όλων των εγκεφαλικών δομών σε πρώτη φάση και η μη σωστή χρήση τους σύμφωνα με τις λειτουργίες τους, είναι μία μη αναγνωρισμένη μορφή αναπηριας για τον σύγχρονο άνθρωπο!

Στην εποχή μας, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, η σχεδον αποκλειστική χρήση του εγκέφαλου του κεφαλιού,  για να αντικαθιστά όλους τους άλλους!  Σίγουρα θα έχετε ακούσει από φίλους και συνεργάτες ιστορίες και ιστορίες υπερβολικής σκέψης και ανάλυσης (overthinking) και θα έχετε διαβάσει και στο Facebook μπόλικα memes και status για την υπερβολική σκέψη και τα αποτελέσματά της.

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι παρακολούθησαν τη ζωή να περνά και να χάνεται, ενώ οι ίδιοι σκέφτονταν ασταμάτητα για να κάνουν μία κίνηση. Να κάνουν μία σχέση, να αλλάξουν ένα επάγγελμα που δεν αγαπούσαν, να κάνουν ενα ακόμα παιδί κλπ.

Όπως λέει και ένας φίλος:


” ο κύριος που κατοικεί στο ρετιρέ είναι υπεύθυνος για όλα τα κακά των σύγχρονων κοινωνιών.”

Από την άλλη, οι άλλοι δύο εγκέφαλοι οι οποίοι υποβαθμίζονται και σταδιακά ατονούν, αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα. Αν προσέξετε γύρω σας πόσα προβλήματα του πεπτικού συστήματος υπάρχουν σήμερα, από πολύ σύνθετα έως και μία δυσκοιλιότητα, θα κατανοήσετε όλα τα παραπάνω.

Αν από τη ζωή μας απουσιάζουν η συμπονοια (καρδιά) και τα όρια, το θάρρος και η ταυτοτητα ( έντερο) τότε πως μπορεί αυτή να είναι ολοκληρωμένη?  Πως μπορεί ένας άνθρωπος να δείξει συμπόνοια στον ίδιο και τους άλλους, αν η καρδιά είναι απούσα και πως μπορεί να βάλει όρια για το τί είναι θρεπτικό για την ψυχή του και τί πρέπει να αποβληθεί, αν τον έντερο κοιμάται? Πρόσέξτε τις αλληγορίες πίσω απο τις παραπάνω προτάσεις και τις πιθανές σωματοποιήσεις τους! 

Πως μπορεί μία σχέση να εξελιχθεί σε μία σχέση ζωής γεμάτη αγάπη, όταν ο εγκέφαλος που ορίζει την συμπόνοια είναι εκτός εξίσωσης? Σίγουρα θα εξελιχθεί σε μία σχέση λογικής και υπολογισμών… υπολογισμένη αγάπη όμως, δύναται να υπάρξει? Αν κάτι στους υπολογισμούς πάει στραβά?

Μεγαλώνοντας παιδιά, με αυτόν τον τρόπο δε,  ίσως να είναι καταστροφικό! Σε μία ηλικία κατά την οποία ο εγκέφαλος του εντέρου είναι κυρίαρχος όπως η βρεφική και νηπιακή ηλικία, αν ένας γονέας, ένα εκπαιδευτικό σύστημα και μία ολόκληρη κοινωνία “ταϊζει” μόνο τον εγκέφαλο του κεφαλιού και όχι τους υπόλοιπους, τότε μην απορείτε για την παιδική παχυσαρκία και το συναισθηματικό φαγητό που θερίζουν, όπως και τα ψυχικά νοσήματα. 

Η παιδική ηλικία είναι μία ηλικία κατά την οποία τα παιδιά αποκτούν την αυτοπεποίθηση τους, την αίσθηση της ταυτότητας τους και την ικανότητα οριοθέτησης. Αν όλα αυτά δεν ταϊστούν την κατάλληλη τροφή τότε δεν αναπτύσσονται. 

Ως νέος γονέας ακούω άλλους γονείς να θεσπίζουν λίστες με κανόνες για τα παιδιά τους, ως όρια! Όριοθέτηση με τον εγκέφαλο του κεφαλιού? Χμμμ! Να σκέφτονται και την τελευταία λεπτομέρεια για το ποιό καρότσι θα αγοράσουν για το παιδί τους ή για το ποιό παιχνίδι, ενώ αγνοούν την ψυχική υγεία! Τη δική τους πρώτα και ως συνέπεια του παιδιού τους… Ξανά χμμμ!

Η καθημερινή ισορροπημένη διαβίωση είναι μία εξίσωση η οποία περιλαμβάνει τη χρήση και προϋποθέτει την υγεία και των 3ων εγκεφάλων, με τον καθένα να επιτελεί το έργο στο οποίο είναι expert! Όλα ξεκινούν από και τελείωνουν στην καρδιά, περνόντας από το κεφάλι και το έντερο ενδιάμεσα.


Ένα διαμερισμα με θέα μπορεί να είναι όμορφο και ποθητό από πολλούς, αλλά για να υπάρξει χρειάζεται απαραίτητα τη στήριξη των από κάτω ορόφων για να μείνει στην κορυφή… 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑