-Δεν μπορώ… -Oh really?

Δεν μπορώ. Δηλαδή;

–Όχι, δεν μπορώ.

–Δεν μπορώ να το κάνω αυτό.

–Δεν μπορώ ν’ αλλάξω.

 –Δεν μπορώ ούτε να προσπαθήσω.

 –Δεν μπορώ καν να το σκεφτώ.

–Δεν μπορώ να το ζητήσω αυτό.

–Μπα… άστο δεν μπορώ.

Έχετε αναρωτηθεί πόσες φορές βάζουμε μπροστά σαν σημαία ένα «δεν μπορώ»; Μετρήσατε, ή έστω προσέξατε ποτέ πόσα «δεν μπορώ» ακούτε, ή λέτε σε μικρό χρονικό διάστημα; Το πιθανότερο είναι όχι, γιατί είναιμια έκφραση που βγαίνει τόσο φυσικά που δεν την παρατηρούμε καν.

Εύκολα λέμε «δεν μπορώ». Κάποιες φορές για να το ακούσουμε εμείς, κάποιες το λέμε στους άλλους. Μερικές φορές το παίρνουμε πίσω και άλλες το υπηρετούμε πιστά, χωρίς να μας ωφελεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Προβληματίστηκα αρκετά όταν κάποια στιγμή ένιωσα την παγίδα και τον περιορισμό του «δεν μπορώ» στην οποία βρισκόταν μια φίλη και αυτό στάθηκε αφορμή για αυτό το άρθρο. Αναρωτήθηκα τι σημαίνει κάθε φορά ένα «δεν μπορώ» και αν ξέρουμε να το μεταφράσουμε. Ναι. Το «δεν μπορώ»είναι μια έκφραση με πολλές ερμηνείες τελικά και κάποιες απ’ αυτές θα δούμε εδώ.

  1. Δεν μπορώ

Θα ξεκινήσω από την πιο σαφή ερμηνεία, που είναι πως δεν μπορώ να κάνω κάτι, γιατί το σώμα μου δεν μου το επιτρέπει, είτε μόνιμα, είτε προσωρινά. Π.χ αν έχω σπάσει το πόδι μου και αναρρώνω, τότε μάλλον δεν μπορώ να τρέξω.

  • Ένα «δεν μπορώ» μπορεί να σημαίνει, «δεν μπορώ τώρα»

Για όποιους λόγους και αν ισχύει αυτό το «δεν μπορώ», ο χρονικός προσδιορισμός –τώρα-δηλώνει ότι μπορώ, έχω την δυνατότητα/ικανότητα να κάνω κάτι, αλλά όχι αυτή την στιγμή.

  • Ένας άλλος σημαντικός χρονικός προσδιορισμός, είναι το «ακόμα»

«Δεν μπορώ ακόμα». Εδώ, ναι μεν δηλώνουμε μια αδυναμία να κάνουμε κάτι, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι είμαστε σε διεργασία ώστε να το καταφέρουμε. Δεν έχουμε μείνει στατικοί και ακίνητοι στο «δεν μπορώ».

  • «Δεν μπορώ, δηλαδή δεν θέλω»

Εδώ, σωστά μαντέψατε. Αυτό το «δεν μπορώ»αντιστοιχεί στην γνωστή έκφραση «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Εγώ προσωπικά δεν υπερασπίζομαι απόλυτες θέσεις και δηλώσεις όπως αυτή. Κάποιες φορές όμως είναι πιο εύκολο να πούμε δεν μπορώ αντί ένα δεν θέλω. Πέρα από τους λόγους που μας δυσκολεύουν να εκφράσουμε τα θέλω, ή τα δεν θέλω μας, έχουμε το δικαίωμα να μην θέλουμε να κάνουμε κάτι και καλύτερα να το λέμε έτσι.

  • Συχνά ένα «δεν μπορώ» σημαίνει «δεν ξέρω»

Κάποιος μας προτείνει να κάνουμε κάτι που δεν το έχουμε ξανακάνει, είμαστε διστακτικοί, έχουμε ενδοιασμούς, ίσως και να φοβόμαστε την αποτυχία. Αν αυτά συνοδεύονται και από χαμηλή αυτοπεποίθηση, τότε ναι, είναι πιο εύκολο να πούμε«δεν μπορώ» αντί «δεν το έχω ξανακάνει, δεν νιώθω σίγουρος/η και φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω».

  • Άλλος ένας προσδιορισμός που συχνά παραλείπουμε μετά το «δεν μπορώ»,είναι το «πάλι»

Λέγοντας «δεν μπορώ πάλι», δηλώνουμε ότι έχουμε ήδη δοκιμάσει κάποιες φορές να κάνουμε κάτι, δεν μας έχει βγει με τον συγκεκριμένο τρόπο και χρειάζεται να βρούμε άλλη μέθοδο αυτή την φορά.

  • Στην ίδια φιλοσοφία, συχνά παραλείπουμε το «άλλο»

«Δεν μπορώ άλλο» σημαίνει ότι έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, πολύ υπομονή ενδεχομένως, έχουμε δώσει όσες ευκαιρίες είχαμε διαθέσιμες και τώρα δεν μπορούμε άλλο. Έχουμε «γεμίσει», δεν υπάρχει επιπλέον χώρος και είναι η στιγμή που αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό,ή να ζητήσουμε βοήθεια.

  • & 9.  «Δεν μπορώ = βαριέμαι,ή δεν έχω την οικονομική δυνατότητα

Αυτές είναι άλλες δυο μεταφράσεις του «δεν μπορώ». Ίσως όμως να ντρεπόμαστε να πούμε καθαρά τι συμβαίνει και έτσι πιο εύκολα μένουμε σε ένα «δεν μπορώ».

Οι επόμενες μεταφράσεις του «δεν μπορώ»,συνδέονται και έχουν να κάνουν με συμπεριφορές. Κάποιες φορές λέμε «δεν μπορώ»όταν ξέρουμε ότι κάποιος άλλος θα κάνει την όποια δουλειά για μας έτσι και αλλιώς. Αυτό το «δεν μπορώ» δηλαδή, δηλώνει ένα «γιατί να ξεβολευτώ;». Απάντηση σε αυτή την συμπεριφορά είναι συνήθως ένα όριο. Το «δεν μπορώ» σε αυτή την περίπτωση,είναι όριο και δηλώνει μια θέση. Δεν γίνεται να κάνω εγώ τα πράγματα για σένα,είναι δική σου ευθύνη. Το πιο σωστό είναι να το κάνεις εσύ.

Ένα «δεν μπορώ» λοιπόν, μπορεί να έχει ένα, ή και παραπάνω κωδικοποιημένα μηνύματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν και άλλα που σίγουρα υπάρχουν.

Η δύναμη που έχει αυτή η έκφραση να μας βάζει σε θέση αδυναμίας, είναι μεγάλη. Όσο η δήλωση επαναλαμβάνεται, τόσο η αδυναμία αυξάνεται προοδευτικά. Ακόμα και αν δεν επικοινωνούμε με τους άλλους το περιεχόμενο ενός «δεν μπορώ», είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι και να το λέμε στον εαυτό μας.

Δεν είναι απαραίτητο να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ή τα πάντα. Είναι καλό όμως να περιορίζουμε τις απόλυτες δηλώσεις όπωςαυτή του «δεν μπορώ» και μέσα από ενδοσκόπηση να φτάνουμε στην επίγνωση της αλήθειας μας για εκείνη την στιγμή.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πείτε, ή ακούσετε ένα «δεν μπορώ», αναρωτηθείτε τι έχει μέσα του, προσπαθήστε να το πείτε διαφορετικά και παρατηρείστε πώς νιώθετε. Η διαφορά μάλλον θα σας εκπλήξει.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑