Decluttering, για υγεία και αφθονία!

Decluttering, για υγεία και αφθονία!

(Μέρος πρώτο)

από την Έλενα Μεταξά Καλοφώνου

 

 

Ρίξε μια ματιά γύρω σου, εκεί που είσαι αυτή τη στιγμή.

Πόσο ελεύθερο χώρο έχεις;

Στο γραφείο σου, στο δωμάτιο σου, στο χώρο σου;

 

‘Και γιατί θα έπρεπε να έχω ελεύθερο χώρο; Εγώ χαίρομαι που έχω τόσα πολλά πράγματα. Χαίρομαι που ό,τι σκεφτώ και ό,τι χρειαστώ το έχω. Οι ντουλάπες είναι το πρόβλημα, που δεν έχει αρκετές. Αν μπορούσα θα γέμιζα με μεγάλες ντουλάπες όλα τα δωμάτια, σε όλους τους τοίχους. Αλλά δεν έχω χώρο…’

Θυμάσαι πόσες  φορές αγόρασες κάτι που είχες ήδη, επειδή δε το θυμόσουν;

Πόσα πράγματα κρατάς μήπως χρειαστούν κάποια στιγμή, αλλά όταν τα χρειάστηκες ούτε θυμόσουν πού τα είχες, ή ακόμα, δε θυμόσουν ότι τα είχες;

 

Ο όρος ‘Decluttering’ στα Ελληνικά ερμηνεύεται ως ‘τακτοποίηση, οργάνωση’. Η λέξη αυτή όμως έχει κι άλλη μια σημαντική σημασία. Όχι μόνο ‘τακτοποιώ και οργανώνω αποτελεσματικά τα πράγματα μου, αλλά και ‘διώχνω από το χώρο μου ό,τι δε με εξυπηρετεί.’

 

Κοίταξε την ντουλάπα σου.

Μαζί με όσα σου αρέσει να φοράς, έχεις φυλάξει και όλα εκείνα που χρησιμοποιούσες  όταν ήσουν τέσσερα νούμερα πιο κάτω – ΄θα αδυνατίσω και θα τα φορέσω, θα δεις!’ –  ή, ρούχα που φορούσες όταν ήσουν τρία νούμερα πιο πάνω – ‘δε θέλω να το σκέφτομαι, αλλά αν τυχόν παχύνω πάλι; ’  Κι άλλα, που δε σου πολυαρέσουν, που έχεις ίσως και χρόνια να τα βάλεις αλλά… αν τα χρειαστείς;;

Αγοράζεις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, πρέπει όμως να κρατάς και τη συσκευασία τους μαζί με τα εγχειρίδια οδηγιών και χρήσης τους σε περίπτωση που χρειαστεί να τα στείλεις για επισκευή. Χρειάζεσαι λοιπόν χώρο και για τις κούτες.

 

Έτσι μ’ αυτή τη λογική, συσσωρεύεις παλιά και καινούργια πράγματα, από ρούχα μέχρι βιβλία, από κουζινικά μέχρι εργαλεία. Με αποτέλεσμα την ακαταστασία, έλλειψη χώρου, διαρκές στρες και εκνευρισμό. Γιατί,  μη μου πεις ότι βρίσκεις πάντα γρήγορα και εύκολα αυτό που χρειάζεσαι;

Και χωρίς να το καταλάβεις, έχασες το μέτρο.

Χωρίς να το καταλάβεις, τα πράγματα που συσσώρευσες αρχίζουν να σου αφαιρούν ζωτικό χώρο. Το ένα καλό τραπεζομάντηλο  και σερβίτσιο που είχε όλα τα χρότο σπίτι της μαμάς, έγιναν πολλά καλά τραπεζομάντηλα και σερβίτσια. Κι ακολούθησαν τα gadgets  και ό,τι συνοδεύει ένα σύγχρονο νοικοκυριό.

 

Ως κοινωνία, από τα λιτά σπίτια που μεγαλώσαμε και από τη λογική του ‘ένα και καλό’, περάσαμε στην εποχή των άφθονων επιλογών.  Μπορέσαμε πλέον να αποκτήσουμε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι είχαμε ως παιδιά, τα ενδιαφέροντα μας δημιούργησαν νέες ανάγκες και ο τρόπος ζωής μας ακόμα περισσότερες.

Το ‘ένα καλό φόρεμα για κάθε περίπτωση’ και το ‘ένα καλό κουστούμι’, δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτητικές κοινωνικές και επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Και μαζί μ’ αυτά και όλα τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούμε.

 

Η ιστορία και η ανάγκη του decluttering ξεκινά από την Αμερική πριν περίπου μία εικοσαετία. Μια τόσο οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα, ήταν η πρώτη που άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Γέμισαν οι ντουλάπες τους, τα υπόγεια, τα γκαράζ τους. Έφτιαξαν και μεγάλες αποθήκες – container στον κήπο τους όσοι είχαν χώρο.

 

Στο χώρο και στην τέχνη του decluttering αναδύονται σύγχρονοι συγγραφείς όπως η Marie Kondo που δημιουργεί και γράφει για τη δική της μέθοδο, γίνεται διάσημη και το βιβλίο της πουλά πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Η ίδια έχει ιδρύσει γραφείο που αναλαμβάνει να έρθει στο χώρο σου και να στο τακτοποιήσει – οργανώσει, ενώ παράλληλα σε βοηθά να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις να κρατήσεις και τι όχι. Διάβασα ότι αυτή τη στιγμή απασχολεί 200 άτομα  και μάλιστα έχει δημιουργήσει και πουλά και δικά της κουτάκια συσκευασίας και οργάνωσης για τα συρτάρια και τις ντουλάπες.

 

Η Margarita Magnusson με το σχετικό βιβλίο της, εισάγει την έννοια ‘ Swedish death cleaning΄. Δηλαδή, Σουηδικός  τρόπος ξεκαθαρίσματος πριν να πεθάνεις’. Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται,  προκύπτει από το εξής φαινόμενο:  Παρατηρήθηκε ότι όταν οι γονείς πεθαίνουν, αφήνουν τα παιδιά τους αντιμέτωπα με όσα εκείνοι είχαν συσσωρεύσει στο σπίτι τους όλα τα χρόνια της ζωής τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χρειάζονται και πολύ χρόνο για να τα ξεδιαλύνουν και ξεκαθαρίσουν και επίσης, να αποφασίσουν τι θα κρατήσουν και τι θα κάνουν με τα υπόλοιπα. Καλεί λοιπόν όλους όσους είναι σε μέση ηλικία – και όχι μόνο – να κάνουν οι ίδιοι ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι τους και στα πράγματα τους.

 

Με την ιδέα του death cleaning ,δηλαδή ΄ξεκαθαρίζω το χώρο μου σαν να είμαι κοντά στο θάνατο,’  οι άνθρωποι έχουν όλο το χρόνο για να απαλλαγούν από ό,τι δε χρειάζονται και να μείνουν με τα απολύτως απαραίτητα.  Με αυτό τον τρόπο, είναι και για τους ίδιους πολύ πιο εύκολο να συγυρίζουν, να καθαρίζουν και να απολαμβάνουν τη ζωή τους χωρίς να σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο τους σε  επί πλέον οικιακές δουλειές και φροντίδα.

 

Όχι μόνο οι συγγραφείς αλλά και πολλά sites όπως το eBay και διάφορα άλλα, τώρα πια και στην Ελλάδα μέσα από τα social media, κερδίζουν από τη νέα τάση του decluttering και επιχειρήσεις ξεπηδούν που σε βοηθούν είτε μέσω Internet είτε ερχόμενοι στο χώρο σου, να οργανώσεις και να ξεκαθαρίσεις τα υπάρχοντα σου.

 

Η βασική φιλοσοφία όλων αυτών είναι:

  •  Κράτησε μόνο ό,τι σου δίνει χαρά.
  • Μόλις αγοράσεις κάτι καινούργιο, απαλλάξου από το παλιό.
  • Όταν κάνεις ξεκαθάρισμα, να έχεις τρεις σάκους. Έναν για πράγματα που σου αρέσουν και γι αυτό θέλεις να τα χαρίσεις σε δικά σου άτομα, έναν για ό,τι είναι γερό και θα το χαρίσεις σε φιλανθρωπική οργάνωση ή θα το πουλήσεις και ένα για ό,τι είναι για πέταμα.
  • Κάτι που για σένα είναι περιττό και σου πιάνει χώρο, για κάποιον άλλο είναι απαραίτητο.
  • Κοίταξε όλη αυτή την ακαταστασία και το πλήθος των πραγμάτων που έχεις. Όλα αυτά είναι χρήματα που ξόδεψες για να τα αγοράσεις!

Περίεργους κύκλους κάνει η ζωή!

Από την εποχή που το να έχεις λίγα ήταν συνδεδεμένο με την έλλειψη, φτάσαμε στο ρεύμα του μινιμαλισμού και του decluttering  από επιλογή!

 

Την επόμενη Πέμπτη, στο δεύτερο μέρος του άρθρου, θα αναφερθώ στη σημασία που έχει το decluttering για την υγεία μας – νοητική, συναισθηματική και ψυχολογική. Επίσης, πώς μας επηρεάζει ως άτομα το ακατάστατο ή τακτοποιημένο περιβάλλον μας είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι και τέλος, πώς το να απαλλαγούμε από ό,τι δε μας είναι απαραίτητο θα μας οδηγήσει στην αφθονία.

 

Μέχρι τότε, κράτησε τις σκέψεις που γεννήθηκαν διαβάζοντας αυτές τις γραμμές και  ξανακοίταξε το χώρο σου με πιο διερευνητική ματιά.

Ίσως έχει κάτι να σου πει…

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑