Cold Brew Coffee-ing!

Cold Brew Coffee ή Καφές Κρύας Εκχύλισης

Aνακάλυψα τον Cold Brew, σχεδόν πρίν από 2 χρόνια όταν τον δοκίμασα σε ένα από τα αγαπημένα μου Coffee Shops στην Πεύκη και συνειδητοποίησα ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος κρύος καφές που δεν μου χαλάει το στομάχι και ειδικά εκείνη την περίοδο είχα θέμα και είχα σταματήσει να πίνω κάθε είδους καφέ.

 Τρόποι παρασκευής & εξοπλισμός

Υπάρχουν 2 γενικές τεχνικές, αυτές των Immersion και Ice Drip Methods. Για την πρώτη, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δοχείο, καφές, νερό και κάτι μία ψιλή σίτα για το σούρωμα του καφέ μετά, ώστε να απομακρυνθεί το ίζημα του καφέ απο το ρόφημα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και κάποιες ειδικές κανάτες για αυτή την τεχνική πολύ οικονομικές (30-50 Ευρώ).

 

Immersion Method

Είναι μία απλή και γρήγορη τεχνική κατά την οποία ο καφές αναμειγνύεται με το νερό και αφήνεται στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Στη συνέχεια το υγρό περνάει από τη σίτα ή από κάποιο φίλτρο και αποθηκεύεται στο μπουκάλι.

Φέτος στις διακοπές με μία τέτοια κανάτα, κάναμε συμπαθητικό καφέ και γρήγορα, αλλά δεν τρελάθηκα προσωπικά. Σε σχέση με τη δεύτερη τεχνική τον βρήκα αρκετά flat και λασπωμένο παρά το φιλτράρισμα.

 

Ice Drip Method

Η αγαπημένη μου μέθοδος αλλά και η πιο απαιτητική σε χρόνο και χρήμα. Το αποτέλεσμα της είναι ένας καφές κρυστάλλινος, αρωματικός και με πολύ πολύ χαμηλή οξύτητα.

 

 

 

 

 

 

 

Η παρασκευή του χρειάζεται εξειδικευμένο εξοπλισμο (ο πύργος που φαίνεται στις φωτογραφίες), αλλά μην σας τρομάζει, δεν είναι τίποτα το φοβερό να τον φτιάξει κάποιος στο σπίτι. Όπως λέω και στα NLP άρθρα μου …όταν ένας μπορεί, όλοι μπορούν! Χρόνο θέλει για πειραματισμό και αν υπάρχει και μεράκι στις κατασκευές, μπορεί να κατασκευαστεί ένα σύστημα κρύας εκχύλισης εύκολα, αντί να αγοραστεί. Ουσιαστικά αποτελείται απο  3 δοχεία και μία βάση!

Στο επάνω δοχείο, τοποθετήστε νερό και πάγο, στο μεσαίο το ειδικό πάνινο φίλτρο και απο επάνω καφέ κομμένο με μέτριο-χοντρό κόψιμο, και στο κάτω ετοιμαστείτε να συλλέξετε το πολύτιμο υγρό!

 

Cold Brew: Πειραματισμός με άλλα Υλικά!

Στην πορεία των ετών πειραματιζόμενος και με άλλα υλικά μέσα στο χαρμάνι κατέληξα σε ενα μείγμα με κανέλα κευλάνης, κάρδαμο, κακάο nibs και είτε ροζ πιπέρι, είτε μαστίχα. Στη φωτογραφία έφτιαξα με κανέλα και κάρδαμο μόνο. Το αποτέλεσμα για όσους το έχουν δοκιμάσει είναι μοναδικό!

Δεν είναι όλες οι ποικιλίες κατάλληλες για αυτή τη μέθοδο. Ρωτήστε το καφεκοπτείο σας. Εγώ προτιμώ απο την Κένυα και τη Βραζιλία λόγω της σοκολάτας που βγάζουν,αλλά και πάλι δεν είναι όλες οι Κένυες ίδιες, οπότε ρωτήστε.

Ο Cold Brew συνήθως σερβίρεται σε ποτήρι χαμηλό τύπου Whiskey και με πάγο, οπότε ακόμα και αυτό του δίνει άλλη αίγλη!

Σε γενικές είναι καταπληκτικός κρύος καφές, φιλικός προς το στομάχι μας, με χαμηλή οξύτητα και αν έχει παραχθεί σωστά με πολύ ιδιαίτερο μπουκέτο γεύσεων & αρωμάτων!

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑