Μη μου τους κύκλους τάραττε

Δεν ξέρω αν φταίνε αυτές οι μέρες, οι οποίες ήταν γόνιμο έδαφος για να γραφτούν και να αναπαραχθούν οι πιο στερεοτυπικές εκφράσεις που ακούμε σε όλη μας τη ζωή, αλλά νομίζω πως μάλλον είμαστε εξαιρετικά εθισμένοι στα κλισέ. Μας αρέσουν, τα αγαπάμε, τα ανακυκλώνουμε και τα αναπαράγουμε χωρίς καμία σκέψη ή ανάγκη για πρωτοτυπία και όταν οι συνθήκες το ευνοούν, τα αραδιάζουμε ένα-ένα στο «κοινό» μας και περιμένουμε την επιβεβαίωση για το απόσταγμα της σοφίας μας που είναι «κλεμμένο» από αλλού και το έχουν μοιραστεί άλλοι χίλιοι τόσοι.

Εκτός από τα αγαπημένα μου new age positive thinking και self loving κλισέ, που έχουν την τάση να προσπαθούν να σε πείσουν ότι πρέπει να είσαι υποχρεωτικά, όλη την ημέρα, σαν χαζοχαρούμενο που έχει πέσει στη μαρμίτα με το LSD, λες και η πραγματικά θετική σκέψη και η αληθινή αγάπη προς τον εαυτό σου δεν κρύβεται σε μια βαθιά πίστη μέσα σου, η οποία σπανίως χασκογελάει ή νιαουρίζει, συναντάω πολύ συχνά και αυτά που εγώ αποκαλώ τα «κλισέ του κύκλου». Αρχίζουν λοιπόν οι διάφοροι αμπελοφιλόσοφοι της συμφοράς και οι παρηγορητές της κακιάς ώρας τα γνωστά κλισέ που όλοι ξέρουμε και αγαπήσαμε: «ένας κύκλος κλείνει οριστικά για να ανοίξει ο επόμενος γιατί αλλιώς δεν γίνεται», «αυτός ο κύκλος έκλεισε γιατί όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν», « οι κύκλοι είναι για να κλείνουν», «η ζωή φροντίζει να κλείνουν οι κύκλοι όταν πρέπει» κτλ κτλ κτλ…

Τα ξέρετε κι εσείς, τα έχετε ακούσει και πολύ πιθανόν να έχετε πει ή να τα έχετε γράψει σε κάποιον για να τον ανακουφίσετε σε κάποια δυσκολία, χωρίς ενδεχομένως να σκεφτείτε πόσο ανούσιο ή ακόμα και ενοχλητικό μπορεί να σας φανεί όταν το απευθύνουν σε σας σε κάποια αντίστοιχη περίπτωση. Ο κύκλος είναι απλώς είναι ένα γεωμετρικό σχήμα και ας το αφήσουμε στην ησυχία του. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυτά που μας συμβαίνουν ή είναι οι ίδιες μας οι επιλογές. Όταν κάτι τελειώνει, είτε γιατί διακόπτεται βιαίως, είτε γιατί έχει εξαντλήσει το περιθώριο της ύπαρξής του, πιθανότατα συμβαίνει γιατί προέκυψαν νέα δεδομένα, νέα γεγονότα ή κάναμε κάποια γενναία επιλογή. Κι έχουμε κάθε δικαίωμα να βρεθούμε προ εκπλήξεως, να βιώσουμε κάποιου είδους σοκ, να μουδιάσουμε μπροστά στην αβεβαιότητα, να βιώσουμε τη στεναχώρια του αποχωρισμού ή να θρηνήσουμε την απώλεια.

Και όλοι αυτοί οι περίφημοι κύκλοι που δεν κλείνουν, είναι πολύ συχνά οι επιλογές που ΔΕΝ κάνουμε γιατί είμαστε βολικά τακτοποιημένοι στη ρουτίνα μας την οποία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο καθένας αρνείται πεισματικά να σπάσει. Αν και για εσάς η γεωμετρία δεν ήταν το φόρτε σας στα μαθητικά σας χρόνια, αφήστε κάτω χάρακες, τρίγωνα, διαβήτες και μοιρογνωμόνια και μπείτε τουλάχιστον σε ένα κύκλο χορού, κουνηθείτε με το ρυθμό και αφήστε να σας παρασύρουν τα πόδια σας στη χαρά των βημάτων της ζωής.

Τι λέτε; Χορεύουμε;

Διαβάστε περισσότερα από την Έρση εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑