Μαθαίνοντας στα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους.

Τα παιδιά δε γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους, ούτε ξέρουν πώς να τα εκφράσουν με τρόπους κοινωνικά αποδεκτούς. Για παράδειγμα, ένα παιδί που δεν ξέρει τι να κάνει με το θυμό του, μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά με συχνά ξεσπάσματα, ενώ ένα παιδί που νοιώθει λυπημένο μπορεί να περάσει ώρες ολόκληρες με κακή διάθεση.

           Περισσότερα άρθρα της Έλενας Μεταξά Καλοφώνου, διαβάστε εδώ: 

Όταν τα παιδιά δεν κατανοούν τα συναισθήματα τους, ίσως αποφύγουν να κάνουν οτιδήποτε τα κάνει να νοιώθουν άβολα, όπως να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα για παράδειγμα, επειδή τους λείπει η ικανότητα να τολμήσουν το άβολο συναίσθημα που σχετίζεται με το να δοκιμάζεις νέα πράγματα.

Είναι πολύ σημαντικό να τους μάθουμε ότι, ενώ είναι υγιές να βιώνουν μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουν ότι έχουν έλεγχο στα συναισθήματα τους.

Ας διδάξουμε στα παιδιά ότι το τι νοιώθουν δε είναι δικαιολογία για να έχουν μία άσχημη συμπεριφορά. Όταν θυμώνουν δεν έχουν δικαίωμα να χτυπούν τους άλλους, ούτε όταν είναι στενοχωρημένα χρειάζεται να κλαίνε για ώρες.

Ας τα μάθουμε ότι είναι υπεύθυνα για τη συμπεριφορά τους και κυρίως, να μην κατηγορούν τους άλλους για το πώς νοιώθουν. Αν ο ένας αδερφός χτυπήσει τον άλλον γιατί τον εκνεύρισε, διορθώστε τον τρόπο που σκέφτεται εξηγώντας ότι κανείς δε μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις ένα συναίσθημα. Μπορεί ο αδερφός του να επηρέασε τη συμπεριφορά του, αλλά δεν τον  ανάγκασε να νοιώσει το οτιδήποτε.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να διδάξουμε στα παιδιά ότι δεν είναι υπεύθυνα για τη συμπεριφορά των άλλων. Αν κάνουν μία υγιή επιλογή και κάποιος άλλος νοιώσει θυμωμένος με αυτήν, είναι οκ. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα τα προφυλάξει αργότερα από το να δέχονται πίεση από τους συμμαθητές ή φίλους τους και θα τα βοηθήσει να κάνουν συνειδητά σωστές επιλογές για τον εαυτό τους.

Το να εμφυσήσουμε καλές αξίες και δυνατό χαρακτήρα στα παιδιά θα τους δώσει την αυτοπεποίθηση και την  ικανότητα να παίρνουν σωστές αποφάσεις για τον εαυτό τους, άσχετα αν οι άλλοι δε συμφωνούν.

Ας ωθήσουμε με ωραίο τρόπο τα παιδιά να κάνουν ένα βήμα έξω από το σημείο άνεσης τους. Ας τα επιβραβεύουμε για την προσπάθεια τους κι ας τους τονίσουμε ότι μας ενδιαφέρει η θέληση τους να δοκιμάσουν κάτι νέο, άσχετα με το αποτέλεσμα που θα επιτύχουν. Ας τα διδάξουμε να χρησιμοποιούν τα λάθη τους, την αποτυχία και τα άβολα συναισθήματα τους ως ευκαιρίες για να μάθουν και να αναπτυχθούν.

Ας τα βοηθήσουμε να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους, να μάθουν ότι πάντα έχουν την επιλογή να αλλάξουν το πώς νοιώθουν, ανάλογα με την προσωπικότητα τους το καθένα. Όταν ένα παιδί έχει ένταση μπορεί η ζωγραφική  να λειτουργήσει ως ένας τρόπος για να ηρεμήσει, ενώ ένα άλλο παιδί ίσως χρειάζεται να βγει έξω να παίξει για να εκτονωθεί.Το να ενθαρρύνουμε το παιδί να δραστηριοποιηθεί ως προς το συναίσθημα του κάνοντας κάτι διαφορετικό, θα το ενδυναμώσει να πάρει τον έλεγχο  και να το διαχειριστεί με υγιή τρόπο.

Στόχος του κάθε γονιού είναι να δει το παιδί του έναν υγιή ενήλικα που πατά σταθερά στα πόδια του και ξέρει να παίρνει τη ζωή του στα χέρια του με δικές του αποφάσεις, έτσι δεν είναι;

 

source

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑