Μία Ιδιαίτερη Έκθεση Αγιογραφίας!

Στις 12.12.2018 είναι τα εγκαίνια μίας πολύ ιδιαίτερης έκθεσης Αγιογραφίας με τιμώμενο πρόσωπο έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αγιογράφους τον Γρήγορη Μπαλογιάννη. Ο κος Μπαλογιάννης εκτός από νονός μου, έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της ύπαρξης αυτού του Blog:

Εχει μία σπουδαία προσωπική ιστορία η οποία ήταν η βάση για μία ακόμα σπουδαιότερη επαγγελματική!

Η ιστορία αυτή, αποτυπώθηκε σε ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό video, το οποίο θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Παρακάτω θα παρουσιαστούν κάποια σημεία της ιστορίας αυτής και όσοι αποφασίσετε να επισκεφτείτε την έκθεση, επενδύστε λίγο χρόνο να παρακολουθήσετε το βίντεο. Θα σας αλλάξει τη ζωή και μερικά από τα “δεν μπορώ” σας!

Πριν από κάποια χρόνια σε μία παρουσίαση της ζωής και του έργου του στην οποία παρεβρέθηκα , άκουσα για πρώτη φορά ολόκληρη τη συγκλονιστική ιστορία ενός παιδιού  απο την επαρχία το οποίο ο πόλεμος το χώρισε απο την οικογένεια και τα αδέλφια του και μετά απο πολλές περιπέτειες βρέθηκε στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα ήταν δεν ήταν 10 ετών, όταν έφυγε από τηνΤρικοκκιά Γρεβενών το χωριό του έχοντας υπό τηνπροστασία του ότι πιο πολύτιμο είχε η οικογένεια του ,τα ζώα τους για να τα βοσκήσειστο βουνό. Ο πόλεμος τότε, τον βρήκε όμως στο βουνό και μη μπορώντας να επιστρέψει στο χωριό, έμεινε στο βουνό έχοντας το χρέος να διαφυλάξει ότι πιο πολύτιμο είχε η οικογένειά του ακόμα και με τη ζωή του. Αυτή δεν άργησε να απειληθεί. Από τη μία οι πεινασμένοι λύκοι που καραδοκούσαν, από την άλλη οι πεινασμένοι στρατιώτες, έκαναν τη ζωή πολύ δύσκολη.

Μάλιστα σε ένα περιστατικό, οι δεύτεροι άνοιξαν πυρ προς αυτόν και ενώ ο ίδιος πίστευε ότι τον είχαν πετύχει και ότι είχε σκοτωθεί, εντούτοις σηκώθηκε και τίναξε απο επάνω του τους κάλυκες, μην έχοντας ούτε γρατσουνιά! Τότε ίσως και να ξεκίνησε η σχέση του με τη θρησκεία. Μία πολύ σπουδαία ιστορία!

Γυρίζοντας στο χωριό αυτό ήταν καμένο και όλοι, είτε νεκροί είτε εξαφανισμένοι στις γύρω περιοχές. Μετά από καιρό περιπλάνησης στα βουνά με το κοπάδι, θα σμίξει με τα υπόλοιπα αδέρφια του που είχαν διαφύγει στα γύρω χωριά. Αργότερα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και το Παπάφειο!

Εκεί χάρη στην υπομονή και την επιμονή του κατάφερε να γίνει δεκτός και να μαθητεύσει δίπλα στους μεγαλύτερους αγιογράφους της Ελλάδας. Μία χαρακτηριστική ιστορία που διηγήθηκε ο ίδιος στο κοινό πριν λίγα χρόνια στην παρουσίαση του βίντεο είναι ότι σε όλες τις εξόδους τους επισκεπτόταν τον Αγιογραφικό Οίκο Γεωργιάδη, στην αρχή περνώντας χρόνο μπροστά τη βιτρίνα του μέχρι που έγινε δεκτός εκεί!

Μετά από πολλά χρόνια, το 1961 στην Αθήνα πλέον, μια αγιογραφία του που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Εμπρός» θα γίνει η αφορμή ο Φώτης Κόντογλου να τον αναζητήσει και έτσι να ξεκινήσει μία πολύ βαθιά σχέση και μία σπουδαία συνεργασία. Ένα κοινό τους έργο είναι ο Άγιος Νικόλαος Αχαρνών.

Άλλα σημαντικά του έργα είναι η Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου (Ομαλά Κεφαλληνίας), ο Άγιος Θεράποντας Θεσσαλονίκης, η Παναγία Κρεμαστή (Ρόδου) η  Αγία Σοφία Ν. Ψυχικού, ο Άγιος Σώστης (Λ.Συγγρού).

Ένα παιδί λοιπόν, ζώντας μία πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία οι περισσότεροι θα την χρησιμοποιούσαν ως δικαιολογία και βάση για τη δραματοποίηση της ζωής τους, αυτό τη χρησιμοποίησε ως οδηγό για σπουδαία πράγματα!

Πίσω από κάθε ιστορία επιτυχίας βρίσκονται μία σειρά από πράξεις και στάσεις ζωής που οδηγούν σε αυτή και αυτές οι μετά-συνείδητες κατά βάση, “στρατηγικές” όπως ονομάζονται, είναι αυτές που αγαπώ όσο τίποτα άλλο ως άνθρωπος, διότι  προσθέτουν λιθαράκια στη εμπειρία μου! Μετά απο εκείνη την παρουσίαση και με όσα άκουσα άλλαξα πολύ ως άνθρωπος και ενσωμάτωσα στην κοσμοπρακτική μου όσες περισσότερες μπορούσα!

Το σπουδαιότερα πράγμα που κράτησα απο εκείνη την ομιλία ήταν ότι η χρήση των δυσκολιών της ζωής μας ως κινητήριο δύναμη, είναι ένα απο τα στοιχεία της επιτυχίας. Αν τα χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογίες και αποδείξεις ότι η ζωή μας φέρθηκε άδικα μπλα μπλα μπλα, τότε αυτές θα γίνουν η προσωπική μας ιστορία και η πραγματικότητά μας. Με λίγα λόγια, το αποτέλεσμα της ζωής μας είναι στα χέρια και κυρίως στο μυαλό  μας!

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία είχε επίσης ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που για εμένα θα πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς στο σύγχρονο Marketing: την καινοτομία και την διαφοροποίηση! Ναι ακριβώς αυτό! Σε ένα χώρο όπου ο δογματισμός είναι αξία μεγάλη, ο αγιογράφος αυτός τόλμησε και καινοτόμησε αποτυπώνοντας ιστορίες και παραβολές που δεν είχαν ποτέ αποτυπωθεί για κάποιο λόγο, αλλά και παρουσιάζοντας κάποιες μορφές με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που η εκκλησία ήθελε να αποτυπώνονται!

Όπως ίσως να καταλαβαίνετε αυτό, πολλές φορές ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών εναντίον του, οι οποίες όμως δεν τον αποθάρρυναν και καλώς έγινε έτσι!

Μία χαρακτηριστική καινοτομία είναι στον τρούλο του Αγίου Ελευθερίου στο Χαλάνδρι η σύνθεση του Παντοκράτορα. Τον έκανε όπως λέει”τρισυπόστατο”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φαίνεται ότι ο Χριστός να κατεβαίνει προς τους πιστούς! Ίσως είναι μία από τις ελάχιστες, μπορεί και η μοναδική τρισδιάστατη αγιογραφία! Κάθε φορά που βλέπω στο Facebook τρισδιάστατους πίνακες ως καινοτομία, ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό μου…. Ανεξάρτητα από τη σχέση σας με τη θρησκεία αξίζει να επισκεφτείτε τον ναό αυτό.

Απο την οπτική του Marketer, αυτή η ιστορία είναι η απόδειξη ότι πίσω απο μία σπουδαία επαγγελματική σταδιοδρομία βρίσκεται μία σπουδαία ιστορία και πως το Storytelling, ή απλά η ιστορία που λέμε στον εαυτό μας και στους άλλους, δεν είναι μόνο επικοινωνία, αλλα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μίας εταιρείας ή ενός επαγγελματία.

Απο την πλευρά του NLP και την μοντελοποίησης της ανθρώπινης αριστείας, περιπτώσεις σαν και αυτή, είναι ιδανικές για αναγνώριση στρατηγικών αριστείας που αξίζουν να αναλυθούν και να ενσωματωθούν στην κοσμοπρακτική όλων όσων προσπαθούν να αριστεύουν. Τα σημεία ενδιαφέροντος στην ιστορία του κου Μπαλογιάννη είναι πολλά και σπουδαία!

Η σπουδαία απόφαση να καινοτομήσει σε ένα δυσκίνητο περιβάλλον, κόντρα στον δογματισμό, είναι σπουδαίο μάθημα καινοτομίας. Αν δεν το έκανε ίσως να ήταν ένας ακόμα καλός αγιογραφος.

Η αντίδραση στις δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας με σθένος και με την αξία της προστασίας της οικογένειας σε περίοπτη θέση, πέτυχαν ένα αποτέλεσμα πέρα απο την επιβίωση. Αυτές οι αξίες βρίσκονται σε περίοπτη θέση σε όλη του την ιστορία, κάτι που αποδεικνύει την αξία του αξιακού κώδικα στη ζωή μας και πως είναι απαραίτητο να εργαστούμε επάνω σε αυτόν για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό αλλά και τις συμπεριφορές μας. Άνα-γνωρίζοντας αυτά, μπορούμε και να τα αλλάξουμε. Διαφορετικά πως θα αλλάξεις κάτι που δεν ανα-γνωρίζεις?

Ένα άλλο σημείο πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι τις πολύ μετρημένες εξόδους απο το ορφανοτροφείο, αυτός επέλεγε να τις αφιερώσει σε αυτό που αγαπούσε, αντί να τις σπαταλά. Εδώ η πεποίθηση : “ότι σπείρεις θα θερίσεις” βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της όπως και η αξία του οραματισμού για το μέλλον.

Τις ώρες αυτές τις περνούσε έξω από ή αργότερα μέσα σε ένα απο τα μεγαλύτερα ατελιέ αγιογραφίας και η επιμονή του συγκίνησε τους αγιογράφους δίπλα στους οποίους μαθήτευσε αργότερα. Εδώ πάλι βλέπουμε που μπορεί να οδηγήσει η επιμονή και η μη αποθάρρυνση σε συνδυασμό με την πίστη.

Παραδείγματα σαν και αυτά μπορεί να γράφω πολλά, αλλά πιστεύω ότι τα παραπάνω αρκούν, για να πάρετε μία ιδέα και αφιερώσετε λίγο χρόνο να επισκεφτείτε τη σπουδαία αυτή έκθεση!

Εγκαίνια έκθεσης:Τετάρτη, 12/12/2018, 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 12/12/2018 – 13/01/2019
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα
τηλ. 213 213 9500

Σημείωση 13.12.2018 Τελικά το Sensory Explorer εξασφάλισε το video!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑