Back in Black (…Friday)!

Back in Black

Με rock διάθεση ξεκινά σήμερα η μέρα μας στο Sensory-Explorer! Black Friday σήμερα και το ερώτημα που μας αναδύθηκε ταυτόχρονα με τον φίλο μου Jacko ήταν:

Τι είναι αυτό που προκαλεί μία τόσο μεγάλη φρενίτιδα σε μία τόσο μεγάλη μερίδα κόσμου, αυτή την συγκεκριμένη ημέρα?

Η Μαύρη Παρασκευή δεν είναι τίποτα άλλο από μία ημέρα εκπτώσεων, όπως και όλες οι υπόλοιπες μέσα στο χρόνο κατά τις οποίες τα καταστήματα είναι συνήθως άδεια ή έστω όχι τόσο γεμάτα. Γιατί συμβαίνει αυτό?

Η στρατηγική του promotion της συγκεκριμένης ημέρας, δημιουργεί τόσο μεγάλες προσδοκίες στο αγοραστικό κοινό που σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τις πρόχειρα στημένες παγίδες που του στήνουν οι επιτήδειοι.

Ό ίδιος κόσμος που όλο τον υπόλοιπο χρόνο, διαμαρτύρεται για την έλλειψη χρημάτων, για τους φόρους, για το πόσο έχει δυσκολέψει η ζωή του τα τελευταία χρόνια και το κάνει δικαίως, αυτή την ημέρα μπαίνει σε μία διάθεση εντελώς αντίθετη σε πολλές περιπτώσεις!

Οι σκέψεις που μας γεννήθηκαν είναι και για τις δύο πλευρές, των εταιρειών και του Marketing αλλά και του καταναλωτή ,ο οποίος όμως σε αυτή τη σχέση έχει τη δύναμη.

Ως Marketer με κάτι τέτοια θα έπρεπε να τρίβω τα χέρια μου, όμως με προβληματίζει το γεγονός της ηθικής βάσης και της οικολογίας του σύγχρονου Μarketing. Το Marketing για εμένα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ίδια τη ζωή.

Είτε ένας άνθρωπος προσπαθεί να δημιουργήσει μία σχέση με έναν άλλον, είτε μία εταιρεία προσπαθεί να κτίσει σχέση με έναν πελάτη, τα μοτίβα είναι κοινά και στις δύο περιπτώσεις… 100%

Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι οι μακρόχρονες, ισορροπημένες και ευτυχισμένες σχέσεις κτίζονται με αμοιβαία εμπιστοσύνη και ακεραιότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στο marketing.

Σε αυτή την περίπτωση υψηλές εκπτώσεις ( και όχι χαμηλές τιμές!) σε συνδυασμό με την αίσθηση του επείγοντος , δημιουργούν μία κατάσταση η οποία ωθεί το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού , να προβεί σε αγορές που ίσως να μην τις έκανε υπο κανονικές συνθήκες, άρα δεν του είναι απολύτως αναγκαία τα αγαθά ή οι υπηρεσίες.

Το ερώτημα μου είναι:

Πως είναι δυνατόν ένας αγοραστής που έκανε μία τέτοια αγορά, υπό αυτές τις συνθήκες, στη συνέχεια να εμπιστευθεί μία εταιρεία ξανά με την ίδια ένταση?

Από την πλευρά του αγοραστή τώρα, υπερισχύει η εσωτερική ανάγκη του ευκαιριακού σε συνδυασμό με την πίεση που βιώνει στην καθημερινότητα του.  Όλες οι πράξεις, όλες οι κινήσεις και κάθετι που ένας άνθρωπος κάνει στη ζωή του, υποκινείται από την ιστορία που έχει επιλέξει να “λέει”, είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα.

Αν αυτή είναι μία ιστορία, με τον ίδιο ως θύμα των περιστάσεων και των άλλων ανθρώπων, έρμαιο της τύχης, τότε  κάθε φορά που κάποιος θα του παρουσιάζει κάτι ως ευκαιρία θα σπεύδει να αρπάξει για να μη χάσει! ‘Ομως όταν δεν χάνω, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κερδίζω.

Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο, όλο τον υπόλοιπο χρόνο να στερείται κάποιος και να μην ικανοποιεί υπαρκτές ανάγκες και όταν έρθει η Μαύρη Παρασκευή ή μία αντίστοιχη περίσταση να ξοδεύει αλόγιστα σε κάτι που του το πασάρουν ως “ευκαιρία”, μόνο και μόνο με αυτό το κριτήριο!

Είναι ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείται από την πολιτική για να παρασύρει τον κόσμο να ανταλλάξει την ψήφο του με υποσχέσεις και ευκαιριακές υποσχέσεις και οφείλεται κάτα την άποψη μας, στην έλλειψη προσωπικών φίλτρων & οράματος. Με λίγα λόγια η ιστορία που λέει ο καθε άνθρωπος δεν είναι συνειδητή, αλλά έχει αφεθεί στην τύχη της. Να θυμάστε ότι η προσωπική μας ιστορία είτε είναι συνειδητή είτε όχι …τη διηγούμαστε με τις πράξεις μας και δεν μπορούμε να μην δεν τη διηγηθούμε!

Το φαινόμενο της Μαύρης Παρασκευής για εμάς όμως διηγείται και κάτι άλλο: την εξάρτηση του αγοραστικού κοινού από την τιμή και όχι από την αξία που λαμβάνει. Το φαινόμενο “τιμούλα” σε κάθε διαφημιστικό ποστ είναι γνωστό στους περισσότερους.

Αυτό όμως είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε κακές κινήσεις διότι “το φθηνό , είναι ακριβό” στις περισσότερες των περιπτώσεων και οι ευκαιρίες τις περισσότερες φορές είναι βαπτισμένες ευκαιρίες. Φθηνό το fast food ναι, αλλά με συνέπειες για την υγεία. Στο τέλος όμως το τίμημα είναι μεγάλο.

Το ερώτημα που μας δημιουργήθηκε εδώ είναι:

Πως θα συμπεριφερόμασταν διαφορετικά αν εστιάζαμε όλο το έτος στο αν αυτό που θέλουμε αποκτήσουμε εξυπηρετεί την προσωπική μας ιστορία και το όραμά μας και όχι στο πόσο κοστίζει?

Ελπίζω να μη σας χαλάσαμε τη διάθεση για Shopping, αλλά να προσθέσαμε μερικά ερωτήματα για ευχαριστο προβληματισμό και προσωπική ανάπτυξη!

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑