Αυτοσεβασμός και όρια: μια οικονομική σχέση

Τι σχέση έχει άραγε η οικονομία με την ψυχολογία; Πώς μπορεί κάποιος να έχει ψυχολογικό όφελος κάνοντας «οικονομία δυνάμεων»;  Μήπως η σχέση κόστους – οφέλους θα έπρεπε να ισχύει και στις ανθρώπινες σχέσεις; Καταρχάς η ορθολογική οικονομική συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά κατά την οποία το κάθε υποκείμενο παίρνει τέτοιες αποφάσεις, ώστε να μεγιστοποιήσει την ικανοποίησή του με τους δεδομένους πόρους που κατέχει. Όσον αφορά την ανθρώπινη ψυχολογία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάποιος για να νιώθει ικανοποίηση και πληρότητα στη ζωή του θα πρέπει να βάζει τα προσωπικά του όρια.

Τα προσωπικά μας όρια είναι αυτά που καθορίζουν τον προσωπικό μας χώρο, μας βοηθούν να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά μας, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας και να προστατευόμαστε από την χειραγώγηση, την εκμετάλλευση και την παραβίαση των άλλων δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πιο ισορροπημένες σχέσεις. Παράλληλα, κάνουμε οικονομία δυνάμεων χτίζοντας τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία και τις άμυνές μας απέναντι στο άγχος, την εξάρτηση, την κατάθλιψη και κάθε είδους ψυχοσωματική ασθένεια που θα μπορούσε να μας εξαντλήσει και να μας απομακρύνει από τα πραγματικές μας ανάγκες και επιθυμίες.

Πώς όμως θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ανθρώπινες σχέσεις με το λιγότερο δυνατό κόστος και περισσότερο όφελος και για τις δύο πλευρές; Τα προσωπικά όρια είναι διαφορετικά για κάθε άτομο και ξεκινούν από τη σχέση που έχει ο καθένας με τον εαυτό του καθορίζοντας πόσο χώρο επιτρέπει στους άλλους. Έχοντας υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό μπορείς να αποφασίσεις ποια είδη επικοινωνίας, συμπεριφοράς και συνδιαλλαγής είναι αποδεκτά για εσένα. Συνεπώς κάνεις οικονομία δυνάμεων εάν:

  • Διαχωρίζεις τις ανάγκες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου απ’ αυτές των άλλων.
  • Αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα πράγματα που σε αφορούν.
  • Τιμάς τις προσωπικές σου αξίες και πεποιθήσεις, ακόμη κι αν αυτό δεν αρέσει στους άλλους.
  • Αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνείς με τις αντιλήψεις και τις συνήθειες των άλλων καθώς κάτι τέτοιο θα σε βοηθούσε να συνυπάρξεις αρμονικά χωρίς παραβιάσεις, αλλά με σεβασμό και αλληλοκατανόηση.

Τα υγιή όρια μας δυναμώνουν και μας ενθαρρύνουν να κάνουμε σωστές επιλογές με αποτέλεσμα να αποκτάμε δίπλα μας θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους.

Παπαδάκη Ελένη

Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος

Περισσότερα άρθρα από την Ελένη μπορεί να διαβάσετε εδώ

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑