Are you Experienced?

Are you Experienced?

Το Marketing είναι μία λειτουργία η οποία ασχολείται με τις ανάγκες του κοινού μίας εταιρείας. Πώς αυτές θα αποκωδικοποιηθούν και θα ενσωματωθούν σε μία υπηρεσία ή ένα προϊόν, το οποίο φιλοδοξεί να τις ικανοποιήσει? Οι Marketers όλου του κόσμου, αφιερώνουν σημαντικό μέρος του χρόνου και των πόρων τους, για να ανακαλύψουν τι είναι τελικά αυτό που χρειάζονται οι υποψήφιοι πελάτες τους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Βασικά αυτό το οποίο τους απασχολεί είναι πως θα κατανοήσουν, καταγράψουν και τμηματοποιήσουν την υποκειμενική εμπειρία των ανθρώπων.  Υποκειμενική εμπειρία ε? Κάπου το έχω ακούσει αυτό! Α ναι …βρίσκεται σε έναν από τους ορισμους του Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού!

…το NLP είναι η μελέτη της δομής της υποκειμενικής εμπειρίας των ανθρώπων!

Η κοινή βάση και των δύο είναι η ανθρώπινη εμπειρία. Πώς αυτή δημιουργείται και φυσικά πώς αποκωδικοποιείται σε κοινούς για όλους όρους. Η συνειδητοποίηση αυτή αυτομάτως κάνεις το NLP, σημαντικό εργαλείο για κάθε Marketer.

Αλλά πως ακριβώς αυτό συμβαίνει? Τι είναι τελικά αυτή η εμπειρία και πως τo NLP μπορεί να κάνει τη διαφορά?

 

Η Θάλασσα της Ανθρώπινης Εμπειρίας…

Φανταστείτε λοιπόν, ότι κάπου μέσα μας, σε ένα άγνωστο μέρος του σώματός μας, υπάρχει μία θάλασσα. Σε αυτή τη θάλασσα, βρίσκονται αποθηκευμένες όλες οι εμπειρίες που έχουμε ως τώρα, αποκτήσει στη ζωή μας. Είναι ασφαλείς, αλλά το σύστημα αποθήκευσης τους είναι λίγο πολύπλοκο και έτσι δεν μπορούμε να έχουμε εύκολα πρόσβαση σε αυτές συνειδητά.

Αν όμως υπάρξει κάποιο αισθητηριακό ερέθισμα από το εξωτερικό περιβάλλον, υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός που κινητοποιείται άμεσα. Η πιο ταιριαστή σε αυτό εμπειρία μας ανασύρεται από την θάλασσα αυτή και ξεκινά το ταξίδι της προς την επιφάνεια! Η πληροφορία αυτή, από τη στιγμή που θα ανασυρθεί μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει τα χείλη μας και θα γίνει λέξεις, φράσεις, προτάσεις , θα έχει υποστεί μία σειρά από αλλοιώσεις και φιλτραρίσματα που θα έχουν αλλάξει από λίγο έως πολύ, την αρχική της φύση και το νόημα της! 

Οι αλλοιώσεις συνεχίζονται δε και κατά την εισάγωγή της πληροφορίας στο μυαλό του συνομιλητή μας. Έως ότου, από την ακοή του ή άλλη αισθητηριακή οδό, να φθάσουν στη δική του θάλασσα, αυτή έχει αλλάξει.  Αυτό το παραπάνω, εξηγεί πολλά, για την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας!

 

Are you Experienced?: Ο Ρόλος της Γλώσσας

Η γλώσσα όπως ίσως κάποιοι ηδη υποψιάζονται, είναι το όχημα μέσω του οποίου μεταφέρεται η ανθρώπινη εμπειρία. Από εκεί, όπως είναι φυσικό, ξεκινά και η αποκωδικοποίησή της! Επίσης η γλώσσα στις διάφορες μορφές της, είναι το μέσο μέσω του οποίου, οι εταιρείες μιλούν με το κοινό τους!

Αν κάποιος παρατηρήσει τις λέξεις των ανθρώπων και το νόημα των προτάσεων τους, είναι δυνατόν να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα όσα πραγματικά θα ήθελαν να επικοινωνήσουν, αλλά λόγω των αλλοιώσεων που όπως είδαμε αυτή υφισταται, τελικά δεν το καταφέρνουν.

Γιατί όμως αυτό είναι τόσο σημαντικό?

Γιατί εκεί καπου από πίσω , βρίσκονται οι πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων…τις οποίες είναι πολύ πολύ πιθανόν να μην τις γνωρίζουν, οι ίδιοι! Η γλώσσα λοιπόν είναι το δεύτερο κοινό σημείο ανάμεσα σε Marketing & NLP.

 

Are you Experienced?: Τα δύο σημαντικά “Ε”

Τα δύο αυτά γράμματα είναι ίσως τα δύο πιο σημαντικά πλαίσια από τα οποία το Marketing έχει να ωφεληθεί από το NLP. To ένα είναι το Ethic (Ηθική)  και το άλλο είναι το Ecology (Οικολογία). Με απλά λόγια πόσο ηθικές είναι οι πρακτικές των εταιρειών και τί αντίκτυπο έχουν στους πελάτες και την κοινωνία. 

Η ηθική κάθε εργαλείου εξαρτάται από αυτή του χρήστη του!

Ένα μαχαίρι στα χέρια ενός Chef δημιουργεί αριστουργήματα, στα χέρια ενός γιατρού σώζει ζωές, ενω στα χέρια ενός μανιακού τις αφαιρεί. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μας. Και το NLP αλλά και το Marketing, τα περασμένα χρόνια έχουν δεχθεί πυρά. Κατά την άποψη μου, αυτό έγινε αδίκως. Ήταν οι άνθρωποι πίσω από τα εργαλεία και όχι τα ίδια τα εργαλεία.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, ανοίγει μία ενότητα στην οποία συν τω χρόνω, θα παρουσιάζονται εφαρμογές του NLP στο Marketing με αναφορές σε πρακτικά παραδείγματα και δράσεις.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑