Από παιδί…

Από παιδί, τρία πράγματα με συγκινούσαν ιδιαίτερα.

Ο θόρυβος από τις μηχανές των μεγάλων βαποριών, αυτά που μας έπαιρναν παιδιά ακόμη -άρα με όνειρα- από τη μεγάλη πόλη και μας κατέβαζαν στη Κρήτη, στο σπίτι των παππούδων και αργότερα μεγαλύτεροι, στα διάσπαρτα διαμάντια του Άγιου Αιγαίου, της Άσπρης θάλασσας, πάνω σε ξεδοντιασμένα καταστρώματα, αποφασίζοντας τελευταία στιγμή το προορισμό ανάλογα με τις αντοχές της παρέας.

Η άλλη, η δεύτερη, ήταν ο απέραντος διάκοσμος των αστεριών και η τρίτη, η μυρωδιά του μούστου αρχές Σεπτέμβρη. Παιανία(Λιόπεσι),Παλλήνη( Χαρβάτι), Πικέρμι, Ραφήνα, Σπάτα, Κερατιά, τα υπέροχα Μεσόγεια χωριά της μοναδικής Αττικής γης πνιγμένη στο αιώνιο φως.

Τέτοια εποχή οι αγρότες τρυγούν. Τα σταφύλια μεταφέρονται στους συναίτερισμούς ή σε μικρά οινοποιεία για να τα “πατήσουν” και να γίνουν κρασί. Διαδικασία πανάρχαια, ελληνική, αθάνατη, νικηφόρα μεθυστική. Και στο δρόμο τα τρακτέρ με τις μικρές καρότσες να αγωνιούν να φτάσουν στο προορισμό τους και όλο και κάποια απο τα σταφύλια τους να πέφτουν στο δρόμο. Αυτά λοιπόν πατιούνταν, έλιωναν και…η πρώτη «μουστιά» ήταν γεγονός! Τη μυρωδιά αυτή λάτρεψα σα παιδί , τη μυρωδιά αυτή μυρίζω ακόμη και σήμερα.

Τα αγαπάω όλα αυτά, ίσως γιατί δεν έχω τίποτα άλλο για ν´αγαπώ ή ίσως επίσης, γιατί τίποτα δεν αξίζει την αγάπη μιας ψυχής, κι αν πρέπει κάπου να την δώσω λόγω συναισθηματικότητας, το ίδιο κάνει να την δώσω στη μυρωδιά των δρόμων ή στην απέραντη αδιαφορία των άστρων. Τις πρώτες μεσημεριανές ώρες οι δρόμοι στα μεσόγεια χωριά, παίρνουν ακόμη αυτή τη «παιδική»μυρωδιά. Λογικά λοιπόν μπορώ να ξαναγίνω παιδί αφού μυρίζω το πάτημα τους με τον ίδιο τρόπο. Όσοι λοιπόν περάσετε από αυτές τις περιοχές, κλείστε τα μάτια (ή μήπως τελικά έτσι ανοίγουν καλύτερα) και ξαναγίνεται παιδιά. Ο Σεπτέμβρης μπορεί να σε ξανακάνει παιδί…

Π.Μ.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑