Ανακαλύπτοντας το σκοπό της ζωής σου

Ανακαλύπτοντας το σκοπό της ζωής σου

 Έχουν υπάρξει στιγμές που αναρωτιέσαι, τελικά τι κάνω σε αυτή τη ζωή; Έχω σκοπό; Τι έχω κάνει μέχρι τώρα; Μήπως θα περάσουν τα χρόνια και δεν θα προλάβω να κάνω αυτά που πραγματικά θέλω; Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μπορεί να σε απασχολούν. Επίσης, μπορεί να μη σε ενδιαφέρουν και καθόλου γιατί ίσως πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο σκοπό στη ζωή. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι διαφορετικό και να ξεφύγεις από τη ζώνη άνεσής σου. Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτήν την άποψη και φυσικά είναι αποδεκτό! Όμως σκέψου: Πόσοι άνθρωποι γύρω μας επηρεασμένοι από κοινωνικές πιέσεις, από τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει και από τις προσδοκίες των άλλων (π.χ. φίλων, συγγενών) έχουν επιλέξει μια ζωή ήρεμη, χωρίς πολλές ανησυχίες, γεμάτη συμβιβασμούς και χωρίς να έχουν δώσει θέση στα όνειρα και τις επιθυμίες τους; Θεωρητικά είναι μια «καλή» ζωή που όμως τους αφήνει με τεράστια συναισθηματικά κενά.

Αυτό θες πραγματικά; Αυτή είναι η ζωή που είχες ονειρευτεί; Αν κατά βάθος θέλεις να αλλάξεις κάτι τότε το πρώτο που χρειάζεται είναι να βρεις την κλίση σου, το σκοπό σου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ακούσεις την εσωτερική σου φωνή. Να μείνεις για λίγη ώρα μόνος και να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου: τι είναι αυτό που σε ικανοποιεί και σου δίνει απεριόριστη χαρά; Το φυσικό μας ταλέντο συνήθως φαίνεται ήδη από την παιδική μας ηλικία! Θυμάσαι το δικό σου; Προσωπικά, θυμάμαι πως μου άρεσε να γράφω, είχα γεμίσει στο Δημοτικό κοντά τρία ημερολόγια, μου άρεσε να γράφω για τα συναισθήματά μου, αφού ήμουν αρκετά εσωστρεφής τότε και δεν τα εξέφραζα αλλιώς. Ποια δραστηριότητα σε συναρπάζει και ανυπομονείς να γυρίσεις σπίτι για να καταπιαστείς  μαζί της; Επίσης, μείνε μόνος για λίγο και σκέψου: τι ακριβώς θα ήθελες να αλλάξεις στον κόσμο; Από ποιον επαγγελματικό τομέα θα μπορούσες να το κάνεις; Ποια είναι τα ταλέντα σου και πώς θα μπορούσες να τα αξιοποιήσεις για αυτό το σκοπό; Όσο πιο συχνά θέτεις αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου τόσες περισσότερες απαντήσεις θα πάρεις και θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει μέσα σου αυτό που πραγματικά θέλεις. Να θυμάσαι ότι μόνο εσύ έχεις τις απαντήσεις, εσύ είσαι η λύση σε όλα αυτά που σε απασχολούν και ότι έχεις έρθει στον κόσμο για να φέρεις κάτι μοναδικό.

Να θυμάσαι ότι η εργασία σου δεν είναι μόνο κάτι που κάνεις για να βγάλεις χρήματα αλλά αποτελεί και τη συνεισφορά σου στον κόσμο, σε αυτή αφιερώνεις κάθε μέρα ένα μεγάλο μέρος της ψυχής σου. Εάν η επαγγελματική σου πορεία παρακινείται από λάθος αξίες (χρήμα, δόξα ή η επιθυμία να ευχαριστήσεις τους οικείους σου), τα πράγματα συνήθως δεν εξελίσσονται καλά. Πριν αρχίσεις να επιρρίπτεις ευθύνες σε τρίτους, να θυμάσαι ότι για τις επιλογές σου κύριος υπεύθυνος είσαι εσύ ο ίδιος. Αν αρχίσεις να αναζητάς το σκοπό σου τότε θα ανακαλύψεις  τον αυθεντικό σου εαυτό, έτσι όπως πραγματικά σου αξίζει να είσαι.

Παπαδάκη Ελένη

Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου. Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Όραμα μου  είναι να βοηθήσω τα νέα παιδιά να βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑