Αν είχα τον κόσμο στα χέρια μου…

Αν είχα τον κόσμο στα χέρια μου…

Αν είχα τον κόσμο στα χέρια μου θα τον άλλαζα με ένα εισιτήριο για το Λαβύρινθο. Τι μπορεί να μου δώσει όμως ο λαβύρινθος που η ψυχή μου δε μπορεί να μου δώσει; Και πως θα μου το δώσει ο Λαβύρινθος εφόσον με τη ψυχή μου θα τον δω, αν ποτέ τον δω; Και ο Μινώταυρος και εγώ γνωρίζουμε το μύθο. Όχι του Λαβυρίνθου.Αλλά του ίδιου του Μινώταυρου, του Μίνωα της Κνωσού.

Άρα το μύθο του μύθου. Ο Έβανς έχτισε, σκέπασε, με πλάνη ένωσε κομμάτια σκόρπια από το σαρακηνό κορμί της Κρήτης. Δεν είναι αυτός ο λαβύρινθος. Δεν είναι αυτό το παλάτι του Μίνωα. Η Κνωσσός είναι χάμω κάτω από τα ερείπια στις παρυφές του Ψηλορείτη, αλλού. Τον Μίνωα τον φώναξαν οι Θεοί στον Όλυμπο και το καθαίρεσαν γιατί δεν τους έκανε τα χατίρια τους.

Ο Μίνωας δεν ξανάγινε ποτέ νέος. Πως θα γίνει ο άνθρωπος; Γιατί αν ανασταίνεται και γίνεται νέος ο άνθρωπος, τότε και ο Μίνωας κάθε 7 χρόνια ξαναγίνεται νέος και δικάζει για να δώσει δίκαιο στο κόσμο. Που είδατε δίκαιο ; Κάποιοι κυβερνούν το κόσμο, κάποιοι άλλοι είναι ο κόσμος. Ανάμεσα σε ένα εκατομμυριούχο Αμερικάνο, το Μίνωα του Έβανς, το Ναπολέοντα ή το πρόεδρο της κοινότητας μου δεν υπάρχει ποιοτική αλλά μόνο ποσοτική διαφορά.

Κάτω από αυτούς είμαστε εμείς, η μάζα, ο Σαίξπηρ, ο Χρόνης Μίσσιος, ο υπάλληλος που μου καθαρίζει τα τζάμια όταν γεμίζω το ρεζερβουάρ. Υποθετικά, χθες το βράδυ, μια μάχη της φωτεινής νύχτας ενάντια στο πείσμα μου για άνεμο, μου φανέρωσε κάτι. Έμοιαζε σαν το μονοπάτι που αρχικά χαράζουμε και στη συνέχεια παίρνουμε αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως άλλες φορές αγοράζουμε βιβλία και δεν τα διαβάζουμε ή πηγαίνουμε κάπου ενώ δεν θέλουμε να πάμε. Όλα όσα έχω κάνει, σκεφτεί,υπάρξει, είναι ένα άθροισμα υποταγών τελικά.Και χθες βεβαιώθηκα ότι για να βρεις τη προσωπικότητα σου πρέπει να τη χάσεις πρώτα.

Τότε φανερώνεται το πεπρωμένο. Και είναι η μόνη στιγμή που δε τρομάζεις και μπορείς να καταλάβεις ότι ούτε η απόλαυση ούτε η δόξα ούτε η εξουσία μοιάζει με την αιωνιότητα. Μόνο η ελευθερία. Και τρομάζεις αληθινά όταν καταλάβεις που μπορεί να σε πάει η ελευθερία σου.

Τόσο που δε φοβάσαι. Ούτε το Λαβύρινθο πια.

Π.Μ.

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑