AllForBlue:Μια Αξιέπαινη Πρωτοβουλία για την Προστασία της Θάλασσας!

Η σημαντική δράση της AllForBlue για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Thalassophile -> Θαλασσόφιλος: ο λάτρης των ωκεανών

 

Γράφει

η Τσιριγώτη Ειρήνη

 Το καλοκαίρι έφτασε και οι περισσότεροι από εμάς έχουν αρχίσει ήδη τις πρώτες εξορμήσεις στη θάλασσα. Έτσι, το Sensory Explorer Blog μίλησε με την κα Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια του κοινωφελούς οργανισμού AllForBlue, η οποία μας εξήγησε γιατί είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να μη ρυπαίνουμε άλλο τη θάλασσά μας.

 Η δεξιά φωτογραφία είναι του Noel Lopez Fernandez

Ξεκινώντας τη συνομιλία μου μαζί της δεν μπόρεσα  να μην παρατηρήσω το πάθος στο βλέμμα της, που φανερώνει τη μεγάλη της αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Ευαισθητοποιημένη από μικρή στην προστασία της φύσης, τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργήσει την All For Blue με ένα διττό στόχο: τον καθαρισμό παραλιών και θαλασσών αλλά και την αποκατάσταση της φήμης των καρχαριών! Πιστέψτε με τους αξίζει!

Η Κατερίνα μου τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση καθώς οι έρευνες λένε ότι στο -όχι και τόσο μακρινό 2048- τα σκουπίδια στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η γενιά που βρίσκεται σήμερα στα σχολεία είναι και η τελευταία που μπορεί να κάνει τη διαφορά, επισκέπτεται όσα περισσότερα μπορεί, με σκοπό να παραδώσει σεμινάρια, αφού είναι και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Project Aware (Παγκόσμιος Οργανισμός για την προστασία των Ωκεανών) και της Padi (Παγκόσμιος Φορέας Αυτόνομης και Ελεύθερης Κατάδυσης).

Η φωτογραφία στα αριστερά είναι από εκπαίδευση στη Μύκονο ενώ η δεξιά από τον καθαρισμό παραλίας στη Ρόδο.

Φυσικά, η δράση δε μένει μόνο στα θρανία αλλά γίνεται βιωματική με τη συμμετοχή των παιδιών στον καθαρισμό της παραλίας, ενόσω η Κατερίνα με την παρέα της, που αποτελείται από εκπαιδευτές αυτόνομης κατάδυσης ή πρωταθλητές ελεύθερης κατάδυσης, βουτούν για τον υποβρύχιο καθαρισμό. Στη συνέχεια, τα παιδιά φεύγουν με δίπλωμα συμμετοχής από την AllForBlue και την Project Aware της Αμερικής. Το κυριότερο όμως, είναι ότι στην πλειοψηφία τους έχει «φυτευτεί» ο σπόρος της αλλαγής και αυτό είναι που συγκινεί την Κατερίνα περισσότερο από καθετί. «Τους μιλώ από την καρδιά μου χωρίς περίεργες ορολογίες και λέω μόνο αλήθειες. Παρακολουθούν τα βίντεο που δείχνω με τόση αφοσίωση και ύστερα μονάχα από 1.5 ώρα σεμιναρίου με ρωτούν με φλόγες στα μάτια, πότε θα τρέξουμε στην παραλία για να την καθαρίσουμε», μου αναφέρει γεμάτη χαρά. Μάλιστα, δεν ξεχνά μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές που βίωσε στις δράσεις της AllForBlue, όταν στη Σύρο μια δεκαριά παιδιά από το ΕΠΑΛ προσπαθούσαν επί 45 λεπτά να βγάλουν από την άμμο μία τεράστια ρόδα τρακτέρ.

Με αφορμή το τελευταίο τη ρωτώ ποια είναι τα πιο παράξενα σκουπίδια που έχει αφαιρέσει από τη θάλασσα και ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ανάμεσά τους είναι τέσσερα μηχανάκια: δύο στη Μύκονο, ένα στη Σύρο και ένα στη Ρόδο, ένα καρότσι σούπερ μάρκετ που ήταν σφηνωμένο στα βράχια στη Βουλιαγμένη, ένα καλοριφέρ στον Άλιμο, ένα πλυντήριο στην Κάλυμνο, μια Louis Vuitton τσάντα στη Μύκονο αλλά και λεκάνες τουαλέτας στην Αίγυπτο και στις Μπαχάμες (!). Εσείς, ακόμα πιστεύετε ότι τα νερά μας είναι καθαρά;

Η φωτογραφία του Κώστα Σόμμερ είναι από τη Replay Media.

Η AllForBlue είναι μία εθελοντική οργάνωση που βασίζεται σε διάφορες δωρεές ιδιωτών και εταιρειών. Οι επιχειρήσεις τους καλούν, ώστε να παρακολουθήσει το προσωπικό τους το ειδικό σεμινάριο και στη συνέχεια προχωρούν μαζί σε δράσεις καθαρισμού. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων αλλά και της ενίσχυσης του team building μεταξύ του προσωπικού. Η Κατερίνα δεν μπορεί να παραλείψει την αναφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που πίστεψε από την αρχή σε αυτήν την προσπάθεια και με την περιβαλλοντική καμπάνια Keep Aegean Blue, υπήρξε σημαντικός αρωγός στο έργο του Οργανισμού.

Ωστόσο, η απουσία κέρδους δεν αφαιρεί καθόλου από τον επαγγελματισμό της όλης προσπάθειας μιας και η AllForΒlue είναι μία εξαιρετικά οργανωμένη ομάδα, που ζυγίζει και καταγράφει στην παγκόσμια βάση δεδομένων της Project Aware, τον όγκο των σκουπιδιών που αφαιρεί από τη θάλασσα (204 τόνους μέχρι τώρα!). Επίσης, είναι από τους λίγους οργανισμούς παγκοσμίως που κάνουν καθαρισμό με ελεύθερη κατάδυση, μία δυνατότητα που τους δίνει περισσότερο χρόνο –έως και πέντε ώρες- για να καθαρίσουν το βυθό.

Ακόμα, χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια σε κάποιες δράσεις και είναι οι πρώτοι που άρχισαν να χρησιμοποιούν τσουβάλια αντί πλαστικές σακούλες στους καθαρισμούς. Άλλη μία πρωτοπορία της Κατερίνας είναι ότι έφερε τα ανοξείδωτα καλαμάκια στην Ελλάδα, τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από το e-shop του Οργανισμού. Κάτι που θα κάνω κι εγώ η ίδια άμεσα καθώς η πληροφορία ότι 15.000.000 καλαμάκια βγήκαν από τις παραλίες παγκοσμίως, με σόκαρε πραγματικά.

Ακολούθως, όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο ρόλος της All For Blue είναι διττός και το δεύτερο σκέλος αφορά στην προστασία της θαλάσσιας ζωής. Κυρίως στο εξωτερικό, απεγκλωβίζουν χελώνες, δελφίνια και φώκιες, που βρίσκουν μπερδεμένες σε δίχτυα ενώ με την ειδική τεχνική tonic immobility η Κατερίνα ακουμπά στη μύτη ορισμένα είδη καρχαριών, στο σημείο που βρίσκονται οι αμπούλες του Lorentzini, δηλαδή οι τρυπούλες που έχουν οι καρχαρίες στη μύτη τους και αφαιρεί τα αγκίστρια που είναι σφηνωμένα στο στόμα τους.

Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην τη ρωτήσω, αν προτείνει να βουτήξουμε σε θάλασσα που κολυμπούν καρχαρίες. Εκείνη με ενημερώνει ότι η κατάδυση με καρχαρίες γίνεται σε αρκετά μέρη παγκοσμίως και μάλιστα προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και φυσικά γίνεται με έμπειρους δύτες που έχουν ανάλογη κατάρτιση και εμπειρία με τα συγκεκριμένα ζώα. Όπως η θάλασσα χρειάζεται το σεβασμό μας, το ίδιο και ο κυρίαρχός της. Το στερεότυπο της εξοντωτικής μανίας των καρχαριών που δημιούργησε η ταινία Jaws του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ επικρατεί ακόμα στη συνείδηση του κόσμου αλλά η αλήθεια απέχει πολύ.

«Οι καρχαρίες είναι το πλέον παρεξηγημένο ζώο που υπάρχει στον πλανήτη και είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την επιβίωση μας καθώς ο άνθρωπος παίρνει το οξυγόνο του όχι μόνο από τα δέντρα αλλά και από το φυτοπλαγκτόν που είναι μέσα στη θάλασσα. Έτσι, οι ωκεανοί που καλύπτουν περίπου το 70% του πλανήτη, αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή του οξυγόνου μας. Επομένως, θέλουμε ζωντανό τον κορυφαίο θηρευτή της θάλασσας, για να κρατάει σε ισορροπία το οικοσύστημα.», μου επισημαίνει.

«Στα σεμινάρια της All For Blue, οι μαθητές μαθαίνουν ότι οι καρχαρίες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το ανθρώπινο αίμα αλλά κυρίως για τα ασθενή ψάρια από το κοπάδι γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικοί», μου αναφέρει χαρακτηριστικά καθώς και ότι κάποιες επιθέσεις που γίνονται στην Αυστραλία, στους σέρφερ, είναι γιατί τους περνούν για άρρωστη χελώνα ή φώκια.

Σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων σχέσεων των καρχαριών, η Κατερίνα σκέφτεται το χειμώνα να συμμετάσχει ξανά σε αποστολές στην Καραϊβική, με σκοπό την εκπαίδευση των νέων για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και για τους καθαρισμούς παραλιών. Ειδικότερα, επιθυμούν να συνεχίσουν την τοποθέτηση πομπών σε καρχαρίες, ώστε να μελετήσουν τις συνήθειές τους, να σταματήσει η αλιεία τους σε ορισμένες περιοχές και να δημιουργηθούν θαλάσσια πάρκα για την προστασία τους.

Φτάνοντας προς το τέλος της συζήτησης, θέλω να μάθω περισσότερα για το χαρακτήρα της Κατερίνας, που είναι η ψυχή της All For Blue και τη ρωτώ τι θα συμβούλευε τους νέους σήμερα που αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Η ίδια πολυπράγμων: πρώην εστεμμένη καλλιστείων, επιχειρηματίας στο χώρο των ακινήτων, διακεκριμένη αθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής σε παγκόσμιο επίπεδο, φωνάζει να μην ακούμε τις Κασσάνδρες που λένε τα αντίθετα και να κάνουμε αυτό που μας λέει η καρδιά μας. Να βρούμε το σκοπό της ζωής μας και να του αφιερωθούμε με πάθος και όρεξη.

Η Κατερίνα δεν σταματά να κάνει όνειρα και να προσπαθεί να τα πραγματοποιεί. Όταν νιώθει την ανάγκη για ανασυγκρότηση και αναγέννηση, επισκέπτεται τους δικούς της «ιερούς τόπους» για να ισορροπήσει την ενέργειά της. Ένα ταξίδι – σταθμός στη ζωή της ήταν εκείνο στο Περού, όπου έμεινε για 1,5 μήνα σε καλύβες μέσα στη ζούγκλα και έκανε τη θεραπεία ayahuasca, η οποία τη βοήθησε να επιστρέψει ανανεωμένη. Σέβεται τους απλούς ανθρώπους, τους ευγενικούς, που κάνουν τη διαφορά με την πράξη τους και δε μένουν μόνο στα λόγια. Άλλωστε κι εγώ η ίδια διαπίστωσα ότι τα λόγια και οι δράσεις της αντανακλούν ένα τέτοιο χαρακτήρα.

64278223_1343103792496913_5739792679466696704_n (1)
Εδώ με την ομάδα της και τη μικρότερη εθελόντρια την Αυγουστίνα 4 ετών καθώς και το σκυλάκι της, τη Ρήνεια.

 

Όποιος θέλει να συμμετέχει στις ενέργειες της All For Blue δεν έχει παρά να παρακολουθεί τα social media του Οργανισμού, όπου ανακοινώνονται όλες οι ενέργειες και η ομάδα θα σας περιμένει με χαρά.

 Ραντεβού λοιπόν στις παραλίες, να τις κάνουμε πιο καθαρές άρα και πιο όμορφες! Να γίνουμε όλοι θαλασσόφιλοι, μιας και σε αυτήν χαλαρώνουμε, διασκεδάζουμε και ερωτευόμαστε. Είναι το σπίτι μας, η πηγή του οξυγόνου μας και οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Εγώ το υποσχέθηκα στον εαυτό μου. Εσείς;

Επόμενη Δράση Υποβρύχιου και Παράκτιου Καθαρισμού:

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 Τήνος,

Παραλία Κολυμπύθρες

Ώρα: 10.00 π.μ.

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑