‘Ακου την καρδιά σου…

Άκου την καρδιά σου ή Listen to your Heart που έλεγαν και οι αγαπημένοι Rock star των 90’s Roxette!

Σε προηγούμενο άρθρο αφιερωμένο στον εγκέφαλο του κεφαλιού αναφέρθηκα στην ύπαρξη πολλαπλών εγκεφαλικών δομών στο σώμα μας κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών αναγνωστών και τους ευχαριστώ που με βομβάρδισαν με προσωπικά μηνύματα!

Οι τελευταίες έρευνες στον τομέα των Νευροεπιστημών έχουν δείξει ότι στο σώμα μας υπάρχει ένα δίκτυο από εγκεφαλικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε συγκεκριμένα όργανα και συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων καθημερινά, με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Οι 3 πιο γνωστές εγκεφαλικές δομές είναι αυτές του κεφαλιού (Head Brain), της καρδιάς (Heart Brain)  και του πεπτικού συστήματος ή του εντέρου (Gut Brain), αλλά δεν είναι οι μόνες, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι σίγουρα υπάρχουν άλλες δύο, ενώ οι ερευνητές υποπτεύονται ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες.

Κάθε ένας από αυτούς τους εγκεφάλους επεξεργάζεται τα θέματα από την σκοπιά του μέσω των “αξιών” ή “εκφράσεων” που εδράζονται εκεί και συμμετέχει στην συνολική απόφαση. Ο εγκέφαλος του κεφαλιού για παράδειγμα είναι το κέντρο της λογικής και της δημιουργικότητας, στην καρδιά κατοικεί η συμπόνοια, ενώ στο πεπτικό σύστημα κεντρικές εκφράσεις είναι η αίσθηση της ταυτότητας, το θάρρος και η κινητοποίηση.

Αυτές είναι οι θετικές εκφάνσεις των αξιών και εμφανίζονται στις αποφάσεις και κατά συνέπεια στη συμπεριφορά μας όταν οι εγκέφαλοι λειτουργούν σωστά, διαφορετικά εμφανίζονται κάποιες αρνητικές εκφάνσεις αυτων, όπως ο φόβος, το μίσος και άλλα που θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο.

…η καρδιά είναι ο εγκέφαλος με τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε σοφή απόφαση!

Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο σε εναν από τους υπόλοιπους εγκεφάλους, αυτόν της καρδιάς, ο οποίος μάλιστα εικάζεται ότι έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη λήψη σοφών αποφάσεων κάτι είναι γνωστό απο την αρχαιότητα.

Η καρδιά κατέχει μία πολύ σημαντική θέση στις κουλτούρες όλων των λαών και αυτό αποτυπώνεται στη γλώσσα του αλλά και σε έθιμα γύρω από αυτήν. Η καρδιά έχει γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο για την αγάπη σε όλες τις μορφές της, τη στοργή και την τρυφερότητα  και λοιπών θετικών συναισθημάτων κάτι που αποτυπώνεται σε εκφράσεις όπως :

τον/ την εχω στην καρδιά μου ,

σε αγαπώ με όλη μου την καρδιά,

εγκάρδιος εναγκαλισμος,

ακού την καρδιά σου πριν αποφασίσεις,

καρδιακός φίλος κλπ

αλλά και  έλλειψη θετικών συναισθημάτων αποτυπώνεται σε εκφράσεις όπως:

δεν με αγαπάς καθόλου, είσαι άκαρδος

έκανα την καρδιά μου πέτρα και πήγα,

μου ράγισες την καρδιά κλπ

Είναι πολύ κοινή η κίνηση να βάζουμε το χέρι στην καρδιά μας όταν ορκιζόμαστε ή όταν εκφράζουμε κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, ενώ …ο εγκάρδιος εναγκαλισμός δύο φίλων γίνεται με το αριστερό μέρος του στήθους του ενός να ακουμπά το αριστερό μέρος του στήθους του άλλου…. και φυσικά ονομάστηκε έτσι για καποιο μυστήριο λόγο!

Θα μου πείτε, ωραία μέχρι εδώ δεν μας είπες και τίποτα νέο…πως και που θα μπορούσαν να μας χρησιμεύσουν πρακτικά τα παραπάνω?

 


 

Τα προβλήματα με τους εγκεφάλους ξεκινούν συνήθως όταν κάποιος/οι δεν συμμετέχουν ισάξια ή δεν συμμετέχουν καθόλου στις καθημερινές αποφάσεις, είτε λόγω κάποιας πάθησης είτε λόγω της μέχρι τώρα στάσης μας απέναντι στη ζωή αν και αυτά τα δύο συνδέονται.

Για παράδειγμα, έχουν αναφερθεί αλλαγές στον τρόπο σκέψης ασθενών που έκαναν μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά και κάποιων που υπέστησαν κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Τώρα αν ο τρόπος ζωης και σκέψης οδήγησε σε αυτό το επεισόδιο ή αν αυτό το επεισόδιο προκάλεσε την αλλαγή, είναι κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο και σίγουρα είναι εκτός του αντικειμένου του Blog και της εξειδικευσής μου.

 

Τρία απο τα αγαπημένα μου παραδείγματα απο καθημερινές συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση της καρδιας  είναι τα εξής:

Α) Η χρήση της για έκφραση θάρρους πχ η φράση “λεοντόκαρδος” και το λιοντάρι που απεικονίζεται κάποιες φορές με το στήθος προτεταμένο ως σύμβολο δύναμης.

Το θάρρος είναι μία ποιότητα που κατοικεί στον και είναι να εκφράζεται απο τον εγκέφαλο του εντέρου. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε το σώμα όταν αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι και η ώθηση που νιώθουμε είναι απο την καρδιά μας και όχι από την περιοχή του εντέρου ( περίπου από το ίδιο σημείο του αισθανόμαστε τον κόμπο όταν φοβόμαστε…), τότε πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε απερίσκεπτες αποφάσεις με έντονη συναισθηματική χροιά, καθώς η καρδιά ως εγκέφαλος είναι φτιαγμένη για να εκφράζει άλλες ποιότητες και όχι κινητοποίηση.

Πως θα μπορούσαμε να αισθανθούμε την ώθηση από την καρδιά?

Πιθανόν με μία ταχυπαλμία, κάποια κινητικότητα ή αίσθηση καψίματος στην περιοχή αλλά είναι κάποιες απο τις ενδειξεις.

 

Β)Το δεύτερο παράδειγμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της ….ελληνίδας μάνας και κυρίως της πιο σύγχρονης , διότι η κλασσική ελληνίδα μάνα και γιαγιά και οι συμπεριφορές της θα έχουν την τιμητική τους στο επόμενο άρθρο για τον εγκέφαλο του εντέρου!

Μία μητέρα αγαπά τόσο πολύ το παιδί της, που προσπαθεί να είναι όσο καλύτερη μητέρα μπορεί, διαβάζοντας όλα τα άρθρα στο ιντερνετ, συμμετέχοντας σε όλα τα γκρούπ του facebook. Γνωρίζει όλα τα gadget τελευταίας τεχνολογίας που διευκολύνουν την ανατροφή του παιδιού της, γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια για όλα τα υλικά και τρόφιμα ενώ έχει κάνει bookmark 100άδες συνταγές, αλλά και γνωρίζει όλα τα φαρμακα που κυκλοφορούν.

Επιπροσθέτως, έχει και μία προτεινόμενη συμπεριφορά της για κάθε συμπεριφορά του παιδιού της, δίχως να γνωριζει βαθιά μέσα της ή καλύτερα να νιώθει εις βάθος το “γιατί” αυτή η αντίδραση της είναι η κατάλληλη. Μέχρι τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του παιδιού, αυτό έχει κάνει 10άδες δραστηριότητες γιατι πρέπει και είναι καλο κλπ κλπ.

Πίσω από αυτήν την φανταστική, αλλά καθημερινή ιστορία τρέλας, από την οπτική των πολλαπλών εγκεφάλων , είναι εμφανής ότι η αγάπη για το παιδί και οι ποιότητες της εκφράζονται μέσω της λογικής και του εγκεφάλου του κεφαλιού και όχι μέσω αυτού της καρδιάς.

Η λογική  σε αυτό το παράδειγμα εκπροσωπείται από την πληθώρα πληροφοριών που από έναν τρόπο σκέψης που κινείται γύρω από την πεποίθηση: όσες πληροφορίες συγκεντρώσω, τόσο καλύτερος/η θα γίνω, για το καλό του παιδιού μου.

Στην πράξη όμως όταν απουσιάζει το “γιατί κάνω ό,τι κάνω”, η συγκέντρωση πληροφοριών οδηγεί σε overthinking  και σε επικίνδυνα μονοπάτια.

 

Γ) το 3ο παράδειγμα είναι ενα δύσκολο και στενάχωρο παράδειγμα όπου η αγάπη εκφράζεται από τον εγκέφαλο του εντέρου και δεν είναι άλλο από τη χρήση βίας προς τα παιδιά και όχι μόνο, για το καλό τους, από γονείς που ενδιαφέρονται μεν για αυτά και πιστεύουν ότι θα τα κάνουν καλύτερους ανθρώπους με σωματική και λεκτική βία.

Η λήψη αποφάσεων σε κάθε πλαίσιο είναι μία σύνθετη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει όλους τους εγκεφάλους μας και μάλιστα όπως θα παρουσιαστεί σε επόμενο άρθρο, υπάρχει και μία συγκεκριμένη σειρά από την οποία χρειάζεται να περάσει η απόφαση από κάθε εγκέφαλο, για να παράγει μία “σοφή” απόφαση.

Βάζοντας μία άνω τελεία στο σπουδαίο αυτό θέμα, με την ολοκλήρωση αυτού του άρθρου και μέχρι το επόμενο, παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σώμα σας και την περιοχή της καρδιάς σας, μετά από κάθε απόφαση που παίρνετε και φυσικά παρατηρήστε στη γλώσσα σας, αναφορές στην καρδιά!

Πάντοτε να θυμάστε η καρδιά είναι ο εγκέφαλος με τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε σοφή απόφαση!

 

 

 

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑