ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Έχετε κίνητρο να χάσετε βάρος; Είναι ρεαλιστικός ο στόχος σας; Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε αν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Η επιτυχία σας στην απώλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ετοιμότητά σας να ανταποκριθείτε σε αυτή την πρόκληση. Εάν ξεκινήσετε τις προσπάθειες αδυνατίσματος χωρίς να είστε πραγματικά έτοιμοι ενδεχομένως να τις εγκαταλείψετε όταν συναντήσετε προκλήσεις και εμπόδια.

Το  “πρέπει να αδυνατίσω” και το “θέλω να αδυνατίσω” είναι διαφορετικό από το να το κάνω στην πράξη και να “αδυνατίζω”

Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι χρήσιμες για να αξιολογήσετε την ετοιμότητά σας για το αδυνάτισμα:

1.Έχετε κίνητρα να φέρετε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας;

ΝΑΙ                 ΟΧΙ                 ΙΣΩΣ

Η επιτυχής απώλεια βάρους εξαρτάται από αλλαγές στον τρόπο ζωής που να έχουν διάρκεια: όπως πχ η κατανάλωση υγιεινών τροφών  και η σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτό μπορεί να έχει σημαντική απόκλιση από τον σημερινό τρόπο ζωής σας

Ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας, ώστε να τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση ποικίλων υγιεινών τροφίμων θα είναι σημαντική. Θα χρειαστεί επίσης να βρείτε χρόνο για σωματική δραστηριότητα, ιδανικά τουλάχιστον 30 έως 45 λεπτά – ή περισσότερο – σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας.

Είτε το κίνητρό σας για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών είναι καλύτερη υγεία, η βελτιωμένη εμφάνιση ή απλά αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας, χρειάζεται να το βρείτε προτού ξεκινήσετε και να εστιάσετε σε αυτό.

2.Έχετε αντιμετωπίσει όλα εκείνα που σας αποσπούν την προσοχή και σας απομακρύνουν από το στόχο σας; 

ΝΑΙ                 ΟΧΙ                 ΙΣΩΣ

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε μεγάλες προκλήσεις της ζωής, όπως για παράδειγμα συζυγικά προβλήματα, εργασιακό άγχος, ασθένεια ή οικονομικές ανησυχίες ίσως να χρειαστεί να ασχοληθείτε με τη χαλάρωση και την ηρεμία σας προτού ξεκινήσετε το πρόγραμμα απώλειας βάρους.

3.Έχετε μια ρεαλιστική εικόνα για το πόσο βάρος θα χάσετε και πόσο γρήγορα;

 ΝΑΙ                 ΟΧΙ                 ΙΣΩΣ

Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι μια δια βίου διαδικασία. Βεβαιωθείτε ότι ο στόχος απώλειας βάρους σας είναι ασφαλής και ρεαλιστικός, όπως απώλεια 5% του τρέχοντος βάρους σας.

Στη συνέχεια, στοχεύετε να χάσετε 1 έως 2 κιλά (0,5 έως 1 κιλό) την εβδομάδα μέχρι να επιτύχετε τον στόχο σας. Αυτό σημαίνει καύση 500 έως 1.000 θερμίδων περισσότερο από ό, τι καταναλώνετε κάθε μέρα – μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Μπορεί να χάσετε βάρος πιο γρήγορα εάν αλλάξετε τις συνήθειες σας δραστικά. Προσοχή όμως. Οι ριζικές και απότομες αλλαγές σπάνια είναι βιώσιμες και δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν μακροπρόθεσμα.

4.Έχετε επιλύσει τυχόν συναισθηματικά ζητήματα που σχετίζονται με το βάρος σας;

ΝΑΙ                 ΟΧΙ                 ΙΣΩΣ

Τα συναισθήματα και το φαγητό είναι συχνά αλληλένδετα. Ο θυμός, το άγχος, η θλίψη και η πλήξη μπορεί να σας κάνουν να τρώτε συναισθηματικά. Εάν έχετε ιστορικό διατροφικής διαταραχής, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Για να προετοιμαστείτε για τις προκλήσεις, εντοπίστε τυχόν συναισθηματικά ζητήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Αν χρειαστεί, μιλήστε στον ψυχολόγο σας γι αυτό.

 5.Υπάρχει υποστήριξη ή υπευθυνότητα;

ΝΑΙ                 ΟΧΙ                 ΙΣΩΣ

Οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί να αντιμετωπίσετε στιγμές πειρασμού ή να απογοητευτείτε. Το να έχετε κάποιον κοντά σας να προσφέρει ενθάρρυνση μπορεί να βοηθήσει. Εάν δεν έχετε κοντά κάποιον μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης απώλειας βάρους.

Eάν από την άλλη θέλετε να διατηρήσετε τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους σε ατομικό επίπεδο ετοιμαστείτε να είστε υπόλογοι στον εαυτό σας και να αναλάβετε ευθύνες όπως παρακολούθηση της διατροφής και της δραστηριότητάς σας.

6.Είστε θετικοί στην ιδέα για απώλεια του βάρους; 

ΝΑΙ                 ΟΧΙ                 ΙΣΩΣ

Εάν δεν έχετε θετική στάση σχετικά με την απώλεια βάρους, ίσως να μην είστε έτοιμοι – και ίσως είναι πιο πιθανό να βρείτε δικαιολογίες για να αποφύγετε την αλλαγή τρόπου ζωής.

Προσπαθήστε να αγκαλιάσετε το όραμα του νέου τρόπου ζωής σας και να παραμείνετε θετικοί. Εστιάστε στο πόσο καλά θα νιώσετε όταν είστε πιο δραστήριοι ή όταν ζυγίζετε λιγότερο. Φανταστείτε τον εαυτό σας να γιορτάζει κάθε μικρή επιτυχία, είτε απολαμβάνει ένα νέο φαγητό, να τελειώνει μια ακόμα προπόνηση ή να χάνει τους πρώτους πόντους.

Αποτελέσματα

Εάν απαντήσατε ΝΑΙ στις περισσότερες ή όλες τις ερωτήσεις

Είστε έτοιμοι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα φέρουν τη μόνιμη απώλεια βάρους. Προχωρήστε με μια υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα – ξεκινώντας από σήμερα! Εάν νομίζετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο.

Εάν απαντήσετε ΟΧΙ στις περισσότερες ή όλες τις ερωτήσεις 

Ίσως να μην είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αυτήν τη στιγμή – και αυτό είναι εντάξει. Εξερευνήστε τι σας κρατά πίσω και αντιμετωπίστε αυτά τα εμπόδια. Εξετάστε το ενδεχόμενο του coaching ή του mental dieting προτού ξεκινήσετε το πρόγραμμα αδυνατίσματος. Στη συνέχεια, επανεκτιμήστε την ετοιμότητά σας για απώλεια βάρους, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε την πορεία προς ένα υγιές βάρος.

Εάν απαντήσετε ΙΣΩΣ στις περισσότερες ή όλες τις ερωτήσεις

Εάν απαντήσετε ίσως σε όλες ή τις περισσότερες ερωτήσεις  αλλά αισθάνεστε γενικά θετικοί και είστε αισιόδοξοι για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, σκεφτείτε να το ξεκινήσετε τώρα. Μπορεί να μην έχετε   οριστικές ή σαφής απαντήσεις στη ζωή. Μην αφήσετε αυτό να σας χάσει την ευκαιρία να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

(Πηγή mayo clinic)

 

ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥ

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος-Mental Diet Coach

Master Practitioner on Eating Disorders and Obesity

Συγγραφέας του βιβλίου «ΔΙΑΤΡΟΦΟΖΟΥΖΟΥΝΙΣΜΑΤΑ: ΦΑΕ-ΠΑΙΞΕ-ΧΑΜΟΓΕΛΑ» https://www.sofiababou-diaitologos.gr/

Κ. Ταλιαδουρη 12, Γρεβενά51000/ τηλ 2462087555 κιν 6948236878

Θα θέλαμε την άποψη σου για το θέμα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Powered by WordPress.com.

Up ↑